Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Силистренска фирма пуска собствен модел яхта за €1 милион

През следващия летен сезон предстои да бъде пуснат по вода първият собствен модел катамаран, произведен от силистренска фирма. Това съобщи за БТА Калоян Радулов, управител и съсобственик на "Елика Ярд" (Elica Yard). По създаването му работят усилено млади и амбициозни кадри, насърчавани от опитни специалисти. В начинанието са въвлечени чуждестранни инженери, дизайнери и консултанти.

Моделът Omaya 50p е 15-метрова двукорпусна моторна яхта по дизайн на германско студио. Разработването на модела е отнело повече от девет месеца. Концепцията включва съчетаване на практичност и лукс, и предразполага ползвателите да се чувстват като у дома си. Плавателният съд предлага пълния комфорт на едно домакинство, предназначен е за семейни пътувания и бизнес срещи.

Интериорът също може да се индивидуализира с цел задоволяване на нуждите на клиентите. В зависимост от различните добавки към продукта, класа на изпълнение и двигателите, цената на луксозните плавателни средства може да достигне между 900 хил. до 1,2 млн. евро.

"В момента изработваме целия комплект от близо 40 вида матрици, нужни за производството на нашия катамаран. Към края на годината сме планирали пиар кампания, с която да засилим интереса.

Насочихме се към тази ниша, защото видяхме потенциал. В световен мащаб производството на катамарани не е голямо. Решихме, че можем да приложим производствените си знания и опит, които сме натрупали през последните 15 години в сферата на машиностроенето", разказа Радулов.

От компанията очакват в следващите години пазарът на луксозните плавателни съдове да расте с плавен темп. Основната причина за това е по-голямата покупателна способност на средната класа. Търсенето на подобен тип яхти е съсредоточено в няколко зони – Адриатическо и Средиземно море и Карибския басейн. Европа е водещ лидер с около 1/3 от пазарния дял. Основните производители са утвърдени имена от Франция, Германия, Италия. На този фон от "Елика Ярд" са амбицирани да предложат нещо различно – катамаран, който може да се надгражда.

Компанията вече има запитвания за Omaya 50р от Германия, Австрия, Австралия, Нова Зеландия, Белгия, както и от България. Отделно работи и по модела Omaya 36p - катамаран, който ще е с технологични новости и ще е подходящ за по-кратки плавания.

Освен собствена марка плавателни съдове силистренската фирма е подизпълнител на други модели. Произвежда и състезателния тримаран Marlin 33 за компанията Marlin Trimarans, основана от датски и германски предприемачи. Вече са готови всички композитни детайли, предстои сглобяване на лодката и довършителни работи.

Основните материали, които се използват в производството на плавателните съдове, са стъклени и карбонови нишки, както и винилестерни, полиестерни и епоксидни смоли. Лодките са снабдени с навигация, електрическа и ВиК инсталации, климатизация, вентилация. През последните две години заради пандемията от COVID-19 сроковете за доставка на материалите са се увеличили с месеци, сподели Калоян Радулов.

Най-сериозното предизвикателство пред подобно производство е намирането на работна ръка. Поради липсата на квалифицирани специалисти в региона силистренската корабостроителница е въвела специална тренировъчна програма, през която минават всички служители.

Компанията успява да интегрира успешно професионалисти от различни държави. Такъв е случаят с производствения мениджър, който пристига от Нова Зеландия. Той е експерт с над 20 години практика в различни корабостроителници по света, в т.ч. Австралия, Китай, Дубай, както и по модел, който се е състезавал за купата на Америка. Освен че прилага умения и опит, той се наема и с нелеката задача да обучи екипа на място.

Facebook коментари