Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Бунта на русофилите в Силистра и Русе преди 135 години през погледа на училищен проект

Събитието, станало преди 135 години, е останало в историята като Бунт на русофилите. Кървавата драма се разиграва през февруари 1887 година в Силистра и Русе и макар да са изминали толкова много години от тогава, тя продължава да е неразбрана.

В края на миналата седмица в Русе се състоя финално събитие на проект, писан от училище "Олимпи Панов", подкрепен с близо 4000 лева чрез общинската фондация.

Анонсът, че това ще са дебати за саможертвата на българските революционери в контекста на Офицерския бунт от 1887 година заостри вниманието на любопитните към историята. Оказа се, че деца от 11 училища имаха нелеката задача да изнесат доклади според възможностите си и да покажат своята гледна точка към събитието, доколкото това е постижимо.

Всъщност това събитие е известно в българската историография като Бунт на русофилите срещу русофобите. Термините така и не са коригирани 135 години, тъй като не толкова отношението към Русия ги сблъсква, а позициите на двата офицерски лагера спрямо бъдещето на България - суверенна и независима държава извън обятията на Русия, каквато я искат така наречените русофоби или руски протекторат с перспектива "Задунайска губерния", за каквато се борят бунтовниците.

Три училища в Русе носят имена на загинали в Бунта на русофилите Тома Кърджиев, Олимпи Панов и Атанас Узунов. Внушителен техен паметник посреща идващите от Варна, а в Пантеона на възрожденците лежат костите им. По всичко личи, че е нужна категорична позиция и оценка. Преди да е дошъл следващият февруари и децата отново да са заведени извън града да поднасят цветя на паметника заедно с генералния консул на Руската федерация.

Репортажа на Ася Пенчева и интервю на Валерия Николова с Емил Джасим по БНР - ТУК.

Facebook коментари