Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Д-р Антоанета Панайотова: Много са малко хората, които даряват кръв

Вчера на 14 юни отбелязахме Световния ден на доброволния кръводарител.

С близо 8,4% са се увеличили кръводарителите у нас през първите 4 месеца на годината в сравнение с предходната 2021 г. По информация на dnes.bg jехният брой е съответно 55 760 за 2022 г. и 52 351 за 2021 г. За Националния център по трансфузионна хематология увеличението е приблизително 5%. Ако през миналата година от януари до април кръводарителите са били 12 254, то през 2022 г. те вече са 12 864.

По повод 14 юни до края на месеца ще се проведат редица кръводарителски инициативи в страната, съобщиха от здравното министерство.

В България първата акция за безвъзмездно даряване на кръв се провежда през 50-те години на миналия век.
У нас всеки, който желае да дари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. Координати можете да намерите на следния адрес: ТУК.

"В днешния ден на безвъзмездния кръводарител мога да кажа, че много са малко хората, които даряват кръв. Днес има двама души, които даряват кръв без да има причина. По принцип близките си осигуряват кръводарителите,2 което много трудно за тях. Има много болни хора и нямат близки ние трябва да осигурим кръв за болния. Приключихме с организираните кръводарявания, то няма вече и предприятия, но и това много трудно се осъществяване, защото хората нямат желание. Такава е системата. Персоналът е много малък. Благодарим на хората – 10-15 души, които дават безвъзмездно кръв. Нека има повече хора. Нека всички здрави хора даряват кръв веднъж годишно", сподели за Общинско радио-Силистра д-р Антоанета Панайотова, началник на Отделението по трасфузионна хематология към Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра.

Пламен Маринов е кръводарител от повече от 15 години. Родом е от Силистра, но живее от две години в Германия.

"Това е нещо много лично. Да си дадеш кръвта, но в крайна сметка помагаш на някого. Аз съм кръводарител от повече от 10 години. В България доброто не се връща. Всеки гледа сам за себе си. Докато хората не се променят, няма какво да се промени. Хората правят системата.

Facebook коментари