Вторник, 06 Декември 2022 г.

Няколко века по-късно - Божествена света литургия в скален манастир в Сухоречието

В област Силистра бе осъществена първа по рода си проява, с която се заема място в календара на Българската православна църква. Навръх празника Св. Дух в някогашния скален манастир в местността "Канагьол", която е част от т.нар. Сухоречие в Крайдунавска Добруджа, бе проведена първа от векове насам Божествена света литургия. В нея от името на Областна администрация се включи заместник-областният управител Минчо Йорданов.
Тя бе проведена чрез "подвижен престол" в изпълнение на инициатива на Негово Високопреосвещенство Яков – митрополит на Доростолска епархия с център Силистра. Осъществяването й стана възможно със съдействието на кмета на община Алфатар Янка Господинова и на партньорството на Общински съвет Алфатар, подкрепил идеята на местната изпълнителна власт.

На практика със средства на общината е почистен районът, изградена са пътека и метална стълба към мястото, където се извършва службата. Отсега нататък тук, където преди векове според преданието е бил св. апостол Андрей, брат на св. Петър, а векове по-късно и учениците на светите братя Кирил и Методий, ще бъдат провеждани празници в чест на св. Дух и за Андреевден.

Както заяви митрополит Яков: "В тези два дни чрез богослужения заедно и на открито свещенослужители и миряни ще отправяме молба пред бога за закрила от беди и нещастия". Пред множеството присъстващи духовният водач на епархията призна, че по време на литургията е почувствал силата на светостта на това място, където още преди 20 века, а и векове след това, е проповядвана непоправима вяра, изпълнена с трепет, радост и вълнение.
Също според народното предание, мястото, където е бил в миналото скалният манастир, е заредено с енергия, успокояваща духа, даваща сили и благодат, както и влияеща възраждащо на дихателната система на всеки човек, посетил района. След изградената миналата есен екопътека край село Краново и известното светилище на Залмоксис – цар, жрец и бог на гетите, което е край Стрелково, Кайнарджанско, това е третият обект в силистренската част на Сухоречието, пригоден за посещение от туристи и от поклонници.

По материала работи Йордан Георгиева

Facebook коментари