Понеделник, 27 Юни 2022 г.

10 080 лева ще отдели държавата за изхранване на бежанци от Украйна в Силистренско

10 080 лева ще отдели държавата за изхранването на бежанците от Украйна в Силистренско.

Това става ясно от обществената поръчка с пряко договаряне обявена в края на работния ден в петък от Министерският съвет.

Общата за България прогнозна стойност е 7 875 000 лв. без ДДС. Поканени са и конкретни фирми да подадат оферти за участие в процедурата, разделена на 22 позиции - за 22 от 28 области в страната.

Механизмът на възлагане е мотивиран с нуждата от неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства.

Обявлението е публикувано в края на работния ден (петък), а срокът, даден на фирмите да заявят участие и подадат оферти, изтича няколко часа по-късно. Днес, 13 юни, от 13:00 часа ще отварят офертите.

Освен това не е поканена фирма, която да осигури храна в област Силистра, въпреки че е част от поръчката.

Припомняме, че с решение на Министерския съвет от 10-ти март е предоставена временна закрила на разселените лица от Украйна от 24 февруари 2022 г. за срок една година. На същата дата е одобрена програма за ползване на хуманитарна помощ за бежанците - настаняване със задължително изхранване в места за настаняване или подслон до 31-ви май. По тази програма в различни периоди от време бяха настанени и изхранвани до около 57 000 лица на ден, предимно в големи хотели по Черноморието. На 20-ти май бе приета нова програма за хуманитарно подпомагане на бежанци от Украйна с временна закрила в България. Тя се изпълнява от първи юни до края на август. В нея е предвидено местата за настаняване или подслон, които нямат възможност за организиране на изхранване на настанените лица, да участват в програмата само с настаняване.

Facebook коментари