Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Църквата в Айдемир ще отбележи близо два века от освещаването си

В неделя на 12 юни църквата "Света Троица" в силистренското село Айдемир ще отбележи 188 години от освещаването си. Тя е не само най-старата в областта, но и сред малкото у нас, издигнати от руски войници.

Празничното богослужението ще започне в 09:00ч. със Света Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков в служение с гости свещеници.

След Литургията ще бъде раздаден благословен курбан за здраве и благоденствие.

И до днес храмът носи духа на предосвобожденска България и съхранява безценна църковна утвар на близо 2 века. Свещеникът в храма протойерей Георги Попов разказа за БТА, че църквата е издигната веднага след Руско-турската война от 1828-1829 г.

Русия печели войната и се сключва Одринският мирен договор. Около Айдемир се настаняват и руски войски. Така се стига и до построяването на църквата, обясни той.

Предполага се, че храмът е издигнат около 1832- 1833 г. Осветен е година по-късно. За това разказва и запазена греда в църквата, на която е изписана 1834 година. Смята се, че е осветена на 11 юни от митрополит Григорий в деня, когато се чества празникът на Света Троица, откъдето носи и името си до днес.

Facebook коментари