Петък, 19 Април 2024 г.

Йордан КИСЬОВ: Художниците са с по-различна душевност и по-изострена чувствителност

Поредна изложба на художника Йордан Кисьов

Реших да представя една малко ретроспекция от фонда на галерията, поставям и няколко нови творби. Завършвайки Великотърновския университет, факултет по изящни изкуства и се прибрах в Силистра, в апартаментът, в който живеехме с баща ми, понеже майка ми беше починалата приспособих една стая и продължих да рисувам. Получих съобщение за една голяма национална изложба в София. Изпратих три работи – една графика – живопис и две живописни работи, за моя изненада се приеха и трите творби. На 27 години бях тогава и започнах още по-усилено да работя. Това сподели в интервю за Общинско радио-Силистра художникът Йордан Кисьов по повод откриването днес на поредната му изложба за 50 години – творчески път.

"От изкуството никой не е забогатял. Историята познава нещастници, които са много повече, от колкото са щастливите художници Художниците са с по-различна душевност и поглед към живота. Имат по-изострена чувствителност", сподели художника.

"Има хора оптимисти, песимисти, по-задълбочени мислещи творци, които са по-повърхностни. Този, който е по-задълбочен се обрича да не бъде приет и разбран. Аз съм приел, че съм жертва на изкуството. На шега, на истина, Богът на изкуството е малко жесток. Той иска кръвта на художника, на твореца. Дали ще остане, дали ще бъде зачетено след години, дали ще бъда преоткрит или забравен няма значение. Работя, за да съм удовлетворен за нещо, което съм постигнал", каза Кисьов.

"Пожелавам на всички да живи, здрави, щастливи и доволни от живота си. Да са отворени душите им за изкуството както художника е субективен, така и зрителят, рецепиентът е субективен", каза още Йордан Кисьов.

Откриването на изложбата на Кисьов е тази вечер от 17 часа в Художествена галерия-Силистра.

Facebook коментари