Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Проект финансиран от американци ще развива гастрономическия селски туризъм в Тутракан

С една първа вкусна среща в "Рибарска махала" поставихме символично началото на проект "ВКУСНИ ИСТОРИИ В КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА".

Поводът беше посещение на представители на Пендара (Фондация LocalFood.bg), която от години успешно развива и подкрепя гастрономически селски туризъм.

НЧ "Н. Й. Вапцаров – 1873" в партньорство с НЧ"Васил Йорданов -1942г." с Нова Черна и Архитектурен комплекс "Рибарска махала" – Тутракан към Община Тутракан кандидатства успешно с проект за разработване на кулинарен тур по програма за насърчаване развитието на селския туризъм в Северна България на Фондация America for Bulgaria Фондация "Америка за България".

Целта на проекта е да се обогати туристическото предлагане в района чрез създаване на нов вид туристически продукт, свързан със съхранените кулинарни традиции, местното производство на храни и напитки, песенния фолклор и традиционното облекло, следвайки съвременните тенденции в културния туризъм.

Така например гостите освен, че ще имат възможността да посетят няколко прекрасни места в района, ще могат да готвят заедно с домакините по автентични, предавани от поколение на поколение рецепти, да чуят истории за миналото на населеното място от местни самодейци, да наблюдават как се е мелела царевицата, как са се плели дългите рибарски мрежи, как са се обличали обитателите на рибарската махала и какви песни са се пеели от жените.

Чрез създаване и популяризиране на кулинарния маршрут участващите партньори ще подобрят възможностите си и ще увеличат капацитета си за посрещане на туристически групи, като същевременно ще могат да генерират средства за традиционните дейности, които извършват.

Проектът е на стойност 25 464 лв., от които 2 620 лв. собствени средства, като значителна част от предоставените средства са предвидени за закупуване на инвентар, изграждане на традиционни приспособления за автентично приготвяне на ястия и помещение за приемане на гостите.

Facebook коментари