Събота, 03 Юни 2023 г.

Силистренка е учредителка на най-голямата и активна асоциация на българи в Обединеното кралство

Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk Ensemble Bulgaria, съобщава БНР.

Началото на най-голямата и активна асоциация на българи в Обединеното кралство и Европа е поставено през 2016-та година в град Нотингам от Виолета Иванова. Тя е родена в Силистра и вече от 30 години живее в чужбина, повечето от които – във Великобритания.

Виолета създава организацията след като установява, че сред българската общност има глад за събития, където сънародниците ни не само да се събират, да пеят и танцуват български фолклорни песни и танци, но и да се облекат в носии, да пресъздават народни обичаи и да ги показват пред местните общности.

Купуването на носии и реквизит се оказва скъпо начинание, затова Виолета регистрира Асоциацията като юридическо лице и влага свои собствени средства, а след това започва да кандидатства за финансиране пред британските кметства, които активно подкрепят общностите на експатите от различни националности.

Първите черги, покривки, пафти и кобилици изпраща нейното семейство от Добруджа, а дъщеря й Десислава Радулова е юрисконсулт на Асоциация "България", хореограф и съорганизатор на всички родолюбиви събития.

Асоциацията организира годишно десетки събирания на българи, на които се стичат стотици наши сънародници не само от Великобритания, но и от различни европейски държави, а също и много хора от различни други националности.

През изминалия уикенд в Лондон беше организирана вечер, наречена "Сите българи", а следващото събитие е планирано за 18 юни в Нотингам – тогава край езерото в Colwick park се организира пикник, където ще се извие и най-дългото право хоро.

Facebook коментари