Сряда, 27 Септември 2023 г.

Пазете децата не само по време на полицейската акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"

Информация ОДМВР-Силистра
От 1 юни до 15 септември м.г. в Силистренска област две деца са загинали в автомобилни катастрофи, а други три са ранени

На 1 юни в страната започва традиционната акция на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!", съобщиха от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР-Силистра. Инициативата, която ще продължи да 15 юни, цели да се ограничат предпоставките за пътно-транспортни произшествия с участието на деца по време на ученическата ваканция.
Заради увеличената интензивност на движението през летния сезон рязко нарастват опасностите за тежки автопроизшествия с участието на деца. По-малките попадат в злополуки най-често като пешеходци и докато са увлечени в игри, а по-големите – като водачи на велосипеди, мотопеди и мотоциклети. През последните години в страната нараснаха и произшествията по вина на неправоспособни водачи – юноши.
От началото на юни до 15 септември м.г. в Силистренска област две 14-годишни деца са загинали в автомобилни катастрофи, а други три са ранени. Загиналите деца и две от ранените са били пътници в леки автомобили, останалото дете е пострадало като пешеходец.
За да намалят предпоставките за пътни инциденти с маловръстни, по време на полицейската акция, а и през цялата ваканция, органите на "Пътна полиция" ще извършват засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за автопроизшествия. Освен пътни полицаи, в проверките ще се включат служители от охранителна полиция, полицейските и младши полицейските инспектори в населените места. Те ще следят за неправилно движение на непълнолетни по платното и ще се намесват за предотвратяване на рискови игри.
Полицейските служители ще контролират спазването на ограниченията на скоростта в населените места и правилата за предимство, засилено ще бъде вниманието и за управление на двуколесни моторни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни. Ще се проверява също за използване на обезопасителни системи за деца при превозването им в автомобилите.
В знак на съпричастност към опазването на децата на пътя, от "Пътна полиция" призовават водачите на 1 юни – Международен ден за закрила на детето, да спазят традицията и да управляват колите си и през деня с включени фарове на къси светлини.

Facebook коментари