Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Румъния ще добива над 100 милиарда кубични метра газ на 250 км от Силистра

Компанията "Ромгаз", чийто мажоритарен собственик е румънската държава, инвестира в геоложки проучвания, за да открие нови запаси от природен газ и да въведе в експлоатация нови производствени мощности, съобщава телевизия Диджи 24, като се позовава на съобщение на компанията.

"Ромгаз" е най-големият производител и основен доставчик на природен газ в Румъния. Дружеството е регистрирано на Букурещката фондова борса и на Лондонската фондова борса, а основният му акционер е румънската държава със 70-процентов дял. Компанията има богат опит в областта на проучването и добива на природен газ, като историята ѝ датира от 1909 г.

Миналия месец "Ромгаз" изкупи дела на американската компания "Ексон Мобил" в офшорния периметър "Нептун Дийп", на 250 км от Силистра, за сумата от един милиард и 60 милиона долара.

Според министъра на енергетиката Вирджил Попеску находището "Нептун дийп", което ще се разработва съвместно от "Ромгаз" и "ОМВ Петром", дава на Румъния възможност да се превърне в регионален доставчик на енергийна сигурност, тъй като общото количество газ в този периметър надхвърля 100 милиарда кубични метра, а добивът ще започне не по-късно от 2026 година.

Facebook коментари