Сряда, 19 Юни 2024 г.

Овощарите в Силистренско притеснени, че богата реколта ще срине цените

Овощарите в Силистренско са силно притеснени как ще реализират продукцията си. Това каза за местните медии Мирослав Черников - представител на Съюза на Дунавските овощари. Според него тази година реколтата от череши, кайсии и сливи се очертава като много добра, но така ще е в цяла Европа.

"Бяхме на изложението "Macfrut 2022" в Италия. Срещнахме се с много италианци, гърци, турци. Всички те заявиха, че очакват невероятно добра реколта тази година, което означава, че има голяма вероятност да се срине цената на родната продукция", изрази опасенията си Черников.

Той отглежда около 1000 декара с трайни насаждения. По думите му производителите ще бъдат изправени пред сериозни предизвикателства съвсем скоро, когато гръцките и турските ягоди и череши ще залеят българския пазар и ще подбият цената на родната продукция.

"Тази година успяхме да се спасим от сланите, но проблемите не свършват. Tокът се вдигна 3 пъти, торовете 4-5 пъти, препаратите също. Ако не получим цена, която е по-висока от себестойността, това ще доведе до масови загуби и фалити в сектора. Има и сериозна вероятност плодът тази година да остане неприбран", категоричен е овощарят.

Той е категоричен, че само мерки за овощарите не са достатъчни, а трябва държавна пазарна политика.

Традиционно първите български плодове на пазара са черешите. Очаква се масовата им продажба да започне в началото на юни.

Повече във видеото на Любомир Добрев

Facebook коментари