Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Кметът на Силистра участва в Международна конференция "Визия Нула за Балканите"

Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов участва в Международна конференция "Визия Нула за Балканите".

Форумът се провежда в София под патронажа на държавния глава Румен Радев.

В рамките на конференцията представители на централната и местната власт, както и български и чуждестранни експерти по пътна безопасност дискутират възможни съвместни действия за подобряване безопасността на движение по пътищата. Организатори на форума са Българската браншова асоциация "Пътна безопасност" и Международната пътна федерация.

Днес, в Международния ден на детето, ние сме длъжниците към най-уязвимите при транспортните произшествия – децата, заяви Румен Радев. По думите му, вниманието към тяхното здраве и живот трябва да е постоянно и целенасочено, а не само в ден като днешния.

В изказването си пред участниците във форума държавният глава заяви, че конференцията е полезна и необходима с оглед на обмяна на различни и идеи и ефективни мерки за намаляване на броя на жертвите на пътя. Държавният глава отбеляза, че на Балканите има общи проблеми, касаещи пътната безопасност, затова са нужни и общи решения. В рамките на ЕС България и Румъния отчитат най-много загинали при инциденти на пътя. Президентът отбеляза, че в нашата страна живота си губят четири пъти повече хора в сравнение с Швеция – държавата, която първа започва да прилага в своите политики концепцията "Визия Нула" – елиминиране на фаталните и тежки пътни произшествия.

"Пътната безопасност има пряко отношение върху нашите здравни и социални системи. Ефектът от произшествията води и до икономически загуби", заяви президентът. Той посочи, че в голяма част от Балканите проблемите са още по-сериозни заради качеството на пътища и старият автопарк. "Нашата пътна мрежа е не само най-неразвита, но и най-зле поддържана. Автомобилният парк при нас е най-стар и също най-зле поддържан", заяви Румен Радев, като добави, че когато се проектират и строят пътища, трябва да се залагат единни и високи стандарти.

В хотел "Маринела" кметът на Силистра Д-р Юлиян Найденов се срещна с вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Пресфото - БТА снимка: Минко Чернев

Facebook коментари