Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Три общини от област Силистра ще се включат в кастинга за Националния събор Копривщица 2022

На 11 юни т.г. в град Силистра е предвидено провеждане на Регионален преглед за определяне на участници от област Силистра в 12-ия Национален събор на народното творчество в Копривщица, което Министерство на културата заедно с партньори организира в периода 5-7 август 2022 г. Според предварителната договорка с общините, направена на работна среща в началото на м. май, до 23 май трябваше да бъдат направени заявките за участие.

Получени са списъци с участници в прегледа от три от общо седем общини в областта, които ще се представят пред жури, в което ще участват и представители на специализирани етноложки институти от София, както и местни авторитети в сферата на етнологията, песенното и танцовото творчество. Заявките са от общините Силистра (с. Бабук), Дулово (селата Грънчарово и Межден, както и клуб от град Дулово) и Алфатар (НЧ "Йордан Йовков" – град Алфатар и с. Алеково).

По предварителна информация в прегледа ще има индивидуални и групови изпълнения на автентични народни песни от Добруджа, също на танци, както и на няколко обичая: "Сватба", "Плетене на рогозки" и "Белене на платно". Изискванията за участие в Събора са предлаганите от участниците програми да са изключително характерни за региона, за да представят неговата уникалност.

Facebook коментари