Четвъртък, 01 Декември 2022 г.

Почина, родения в Силистра, бивш председател на Конституционния съд проф. д-р Димитър Токушев

На 29 май почина проф. д-р Димитър Токушев, който беше дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", водещ изследовател в сферата на историята на българската държава и право, член на Конституционния съд на Република България (2006-2015) и негов председател в периода от 2013 до 2015 г. Това съобщиха от Юридическия факултет (ЮФ) на Софийския университет (СУ).

Димитър Токушев е роден в Силистра през 1946 г., завършва Юридическия факултет през 1970 г., след което работи като районен прокурор в Пирдоп. От 1976 г. се посвещава на преподавателската кариера, постъпвайки като асистент в Катедрата по теория и история на държавата и правото в ЮФ, и извървявайки последователно път, като старши асистент (1978), главен асистент (1984), доцент (1990) и професор (2004) по история на българската държава и право. Декан e на Юридическия факултет на СУ в периода от 2003 до 2006 г.

"Като преподавател проф. Токушев се помни от поколения български юристи, които той като първокурсници посрещаше с лекциите си по история на българската държава и право в аудитория 272 на Ректората. Неговата изследователска дейност беше посветена на богата проблематика из историята на българското право с акцент върху пеналистиката, Търновската конституция и развитието на новобългарската съдебна система. Венец на тези му трудове стана публикуването на учебниците по история на новобългарската (2001) и средновековната ни държава и право (2009), които ще продължават да са ценен помощник на студентите в юридическите факултети", се посочва в съболезнованието от Юридическия факултет на СУ.

Поклон пред паметта му!

Facebook коментари