Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Силистренски танцьори участваха в добруджанско хоро очертало границите на България

Стотици извиха добруджанско хоро, което очерта границите на България, по време на осмото издание на "Хоротека" в добричкото село Бранище.

Хорото поведе кметът на селото Димитър Димитров, следван от кмета на Община Добричка Соня Георгиева, народните представители Йорданка Костадинова, Мая Димитрова и Галина Събева.

"Водени от любовта към народните музика и танци, нашата основна цел е да съхраним и предадем на поколенията българския фолклор; да запазим духа, традициите и любовта към танца. Нека с хоро пазим нашата граница, а не с оръжие. Нека пазим традициите, за да я има България", каза Димитър Димитров в началото на тържеството.

"Убедена съм, че именно събития като "Хоротека" градят последователно националната ни идентичност и дават неоспорима възможност за приемственост на всичко ценно, създадено от нашите предци", заяви Соня Георгиева.

Осмата "Хоротека" събра 12 клуба за народни танци от областите Добрич, Варна и Силистра, сред които "Веселчани", "Жетвари", "Моряци", "Троп-троп", "Пъстър хоровод" и "Ведрина", и над две хиляди жители и гости на Бранище.

Специален гост бе народната певица Славка Калчева. "Това, което се случва тук, трябва да се покаже в цяла България, за да знаят какво се случва в село Бранище. Само така можем да запазим нашите традиции и българщината, и да ги предаваме на младото поколение", каза тя.

На тържеството присъстваха още областният управител Галин Господинов, депутатът д-р Ивайло Христов и народната певица Калинка Вълчева, предава БТА.

"Хоротека" се провежда по инициатива на кметството в с. Бранище и Народното читалище "Петко Р. Славейков – 1942 г." и събира любители на фолклора от 2013 година.

Facebook коментари