Четвъртък, 30 Юни 2022 г.

Стрелбата с лък - исторически поглед

Стрелбата с лък е един от най-старите спортове в исторически план. Всъщност, тази дейност е била интегрална част от всекидневието на древните хора, тъй като им е осигурявала прехраната в епохата, когато са били ловци и събирачи. Много преди хората да уседнат, да започнат да се занимават със земеделие и да създадат първите селища, те са умеели да използват лък и стрела. В примитивната им версия, разбира се, но десетки хиляди години на еволюция са довели до сериозно развитие. В съвремието вече имаме иновативни продукти за стрелба с лък или арбалет, но като цяло концепцията не се е променила.

Конструкцията е проста и същевременно гениална. Тяло или кибит, с опъната тетива по краищата, а върху нея се поставят стрелите. Толкова. Всеки би могъл да си го направи, а мнозина от нас са успявали в това начинание дори и в детските години.

Кога е бил създаден първият лък?

Няма как да се твърди с голяма точност, но без съмнение говорим за десетки хиляди години. Според някои източници са повече от 50 000 години, други датират находки на каменни стрели на по-малко от 30 000 години. Така или иначе е пределно ясно, че при възникването на първите човешки цивилизации стрелбата с лък е била неизменна част от живота на хората. Извървян е и дълъг път, докато се открие кои са най-подходящите материали. Първите, използвани за целта, не са били съвсем подходящи, като процесът по усъвършенстване е продължил дълго време.

Най-старите лъкове, които са се запазили цели, са открити в днешна Дания и датират между 8 и 6 хиляди години преди Христа. Тялото на оръжието хилядолетие наред е представлявало цяло парче дървесина. Това се променя в Древен Египет, където започват да използват и композитен лък, при който се съединяват две части, за да се оформи кибита, или пък се добавят различни материали, за да се подсили дървесината. Още в античността идеите за дизайна на това средство за стрелба са започнали да се различават, като има разлика във формите, използвани при гърците, персите и римляните например. В ранното Средновековие сила набират азиатски племена като хуните, а те са развили до истинско изкуство изработването на лък за военни цели. Още по-далеч на Изток, в пределите на Китай, е създаден арбалетът - генерална трансформация на концепцията, тъй като оръжието вече използва хоризонтална, а не вертикална равнина при прицелване. Англичаните също имат своя принос в развитието на оръжието, като създават т.нар. дълъг лък (Longbow).

До появата на огнестрелните оръжия лъкът е бил основно средство за водене на война, за лов и самоотбрана. Барутът обаче постепенно измества тетивата и стрелите, но те не изчезват напълно. Имаме ги и до днес, но все по-рядко се употребяват според оригиналното си предназначение.

Стрелбата с лък като спорт

След все по-сериозното навлизане на огнестрелните оръжия стрелбата с лък намалява и започва да се практикува най-вече за удоволствие и като хоби. А това съответно постепенно полага основите на спорта, който имаме днес и който е част от олимпийската програма. Впрочем, няма данни дали стрелбата с лък е била част от състезанията на античните Олимпиади в Елада, което не значи, че още тогава не са се провеждали своеобразни надпревари за точност и умение. По време на средновековните рицарски турнири също е имало надстрелвания с лък. Но реално основите на спорта се полагат в края на XVII век в Шотландия, като скоро се пренасят на юг към сърцето на Британската империя - Лондон. Десетилетия наред това е развлечение най-вече за благородници, а едва когато става по-масово занимание след Наполеоновите войни, следва и реалното развитие на спорта. За първо състезание в епохата на модерната стрелба с лък се смята събитие в Йорк през 1844 г. И така спортът е включен в програмата още на втората модерна Олимпиада в Париж през 1900 г.

През 20-те години на миналия век се променя и подходът при изработката на лъкове. Дотогава те се създават най-вече от занаятчии майстори, но постепенно технологията навлиза и в тази сфера, а това променя както оръжията, така и самия спорт. В днешните оръжейни магазини за лъкове откриваме в много по-голяма гама продуктите на тази тенденция, стартирала преди около век. Преди няколко декади се възроди концепцията и за лов с лък, която има своите не толкова многобройни, но верни привърженици.

Все още можем да си правим сами лъкове и да си дяламе стрели. Но ако не ни се занимава с това, а самият спорт изглежда като интересно развлечение, то налице са достатъчно варианти на пазара. Десетки производители по цял свят създават продукти за тази ниша, като най-популярните брандове са Bear, Hoyt, PSE Archery. На българския пазар се предлагат и търсят моделите на марки като Martin, Horton, Umarex. Могат да се купят и стрели, като техният размер и дължина се съобразява с големината на лъка. Намират се и други аксесоари, които правят от стрелбата с лък едно приятно преживяване.

Facebook коментари