Четвъртък, 30 Юни 2022 г.

Силистренка от Англия съобщи за нов световен рекорд за брой изиграни народни хора

Място на събитието: Дарби в Обединеното кралство. Датата е 21 май 2022 г. в навечерието на най-българския празник.

Според споделеното от Виолета Иванова, "Инициативата е на Асоциация "България" и Folk Ensemble Bulgaria със седалище в Нотингам, като са играни хора от автентичен и от съвременен български фолклор. В събитието участваха още танцовите формации Balkanfolk Майорка, БЪЛГАРИ от Устър, ВЕСЕЛИЕ от Имингам, БЕЗ ИМЕ от Лондон, ЧУБРИЦА от Кент, Буенец от Лондон, ИГРАОРЦИ от Нюкасъл, както и много индивидуални танцьори!".

Рекордът от 71 хора за 4 часа, поставен от Ивайло Петков през 2019 г., е подобрен във вид на 106 хора от всички етнографски области, изиграни за 6 часа от 320 танцьори, живеещи извън България.

И още от Виолета Иванова, директор на най-голямата и най-активна Българска асоциация във Великобритания и в цяла Европа, а нейната дъщеря Десислава Радуловска е ръководител на танцовата група и е юрист консул на Асоциацията на Българите в Централна Англия: "За 5 години сме организирали 58 родолюбиви събития, а декорите на сцената по време на настоящата проява са добруджански - на баба и дядо, чийто род е от село Ветрен".

Работил по материала: Йордан Георгиев

Facebook коментари