Понеделник, 15 Април 2024 г.

Пътуващия фестивал "Лятно театро" е на 29 юни в Силистра

На 21 май в Елена започва второто издание на пътуващия фестивал "Лятно театро". Мисията му е да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени творчески продукти в крак със съвременните сценични изкуства, разказват организаторите.

Програмата включва забавления за деца и техните родители през целия ден, а входът е безплатен.

За малчуганите има шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър "Мале мале" и номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури. На разположение на децата е и еко работилница за кукли от зеленчуци, както и игротека за малки и големи. Сред забавленията е и веселата приказка на Андерсен "Каквото направи дядо, все е хубаво", изиграна от актьорите от "Малка театрална компания", организатор на фестивала.За родителите са предвидени стендъп комеди с първия български вентролог Димитър Иванов-Капитана и неговата дясна ръка бай Тъньо. Те идват със спектакъла "Образцов дом" - шоу със съвети за намиране на бъдещ работодател и кои професии задължително да се избягват. Учи къде са уловките на брака и как се става семеен по най-безопасен начин. Наръчникът за родители пък включва 12 различни начина за приспиване на дете и трикове за отглеждането му без трайни психически проблеми.

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба "Дигитално мастило" на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация.

След Елена турнето продължава в Севлиево - на 28 май, Каспичан - 3 юни, Трявна - 4 юни, Силистра - 29 юни, Нови пазар - 30 юни, Белослав - 2 юли, Дряново - 16 юли, Тервел - 22 юли, Бяла - 23 и 24 юли, Шабла - 5 август, Царево - 12 август, Смядово - 27 август. Последната спирка на фестивала е Павликени - на 12-и септември.

"Малка театрална компания" е създадена през 2013 г. от четирима приятели от НАТФИЗ. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност "Островът на съкровищата v1.0", а през 2019 г. попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.

Facebook коментари