Четвъртък, 30 Юни 2022 г.

Мариана Стоянова: Към поезията трябва да се отнасяме с уважение

Представиха петата стихосбирка на поетесата Мариана Стоянова

В навечерието на най - българския празник 24-ти май в една от залите на регионалната библиотека в Силистра представиха новата пета по ред книга на поетесата преподавател по български език и литература Марияна Стоянова, председател на литературното сдружение "Реката и приятели".

Вдъхновяващо и заедно с това привличащо е заглавието на стихосбирката "Ангелско крило" Страхотна метафора използвана от авторката, която те кара да се замислиш за ролята на крилото – дилемата дали да полетиш в мечтите си или то да те закриля през целия ти съзнателен живот. Стоянова сподели, че тази специално стихосбирка е посветена на съпругът й, който си отиде от този свят преди няколко години. Тя приема крилото като онази грижа, която идва свише и я държи жива, подхранва творческата й същност. Иначе вглеждайки се в стихосбирката се усеща ведрия дух, но и реалното отношение към процесите, които стават около нас. Вътре са нещата от живота - мъката, радостта, сълзата, но и увереността че трябва да се живее. "Много хора казват че пишат в различни периоди от деня, при мен идеята за дадено стихотворение идва предимно вечер, аз обаче като че ли несъзнателно я оставам да узрее, а на сутринта нищо, като че ли не е останало от нея, или почти нищо, и тогава аз се старая да взема зародиша и да го развия", сподели поетесата.

Иначе стиховете са и увлекателни, художествени, но и философски. Не можеш да си позволиш току така да минеш през някоя строфа без да се постараеш да я осмислиш и усетиш. Стоянова, заедно със своите приятели творци от сдружението, по думите й, са изградили ясна система, в която всеки има право да има свое пространство, според вижданията и възможностите си, но заедно с това да анализира, да дава идеи, които в последствие се обсъждат и се взима най правилното решение. Приятели, почитатели, представители на местната и държавна власти уважиха церемонията по представянето на стихосбирката и заедно с пожеланията, като че ли насърчиха Марияна да продължи да дерзае. Апропо, според нея има какво да се види и в прозата й, но засега още не се е престрашила да издаде книга, макар, както се казва да има достатъчно материал. Без излишна скромност Марияна сподели, че и прозата й ще се приеме от читателите, както и стиховете, но всичко с времето си.

Facebook коментари