Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Легендарният спектакъл "Шинел" в Силистра

Театър Кредо отбелязва своя 30-ти юбилей през 2022 година. 30-годишен юбилей празнува и първият спектакъл на театъра - "Шинел" по Н.В. Гогол – знаков спектакъл в българския и световен театър, спечелил овациите на критиката и на три поколения зрители у нас и по света.

Турнето започва през май и юни в градовете Бургас, Русе, Силистра и Добрич. Бургаската публика може да види хитовия спектакъл на Театър Кредо на 16 и 17 май 2022 г. на сцената на Държавен куклен театър Бургас от 19.30 ч. Русенската публика може да гледа спектакъла в три поредни вечери - на 15, 16 и 17 юни 2022 г. на сцената на Държавен куклен театър Русе от 19.00 ч. На 20 юни2022 г. спектакълът гостува на сцената на Драматично-куклен театър Силистра от 19.00 ч, а на 22 юни2022 г. на сцената на Държавен куклен театър Добрич от 19.00 ч.

Юбилейното турне на "Шинел" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по проект "кредО!шинел!" по програма "Едногодишен грант". По същия проект до края на 2022 са предвидени и други инициативи за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла.
Юбилейната година на "Шинел" завършва през ноември със специалното юбилейно представление на "Шинел" в Театър 199 "Валентин Стойчев" в София, където спектакълът се играе от 1993 година до днес. На сцената на Театър 199 се играят още два дълголетни спектакъла на Театър Кредо – "Каквото направи дядо, все е хубаво" по Андерсен и "Дневникът на един луд" по Гогол.

Нина Димитрова, основател и артистичен директор на Театър Кредо, актриса и режисьор, е участник в "Шинел" от създаването му до днес. Тя следва своя спектакъл по целия свят в продължение на 30 години и смята предаността към него за своя мисия: "Един световно известен писател казва: "Лошата книга развлича публиката, средна – въздейства на чувствата, най-добрата книга – озарява пътя. Не знам дали моята може да изпълни поне една от тези три задачи, но със сигурност моята цел е да озарявам пътя." И аз това се опитах да правя с моя "Шинел" в продължение на 30 години - да озарявам пътя. Доколко съм успяла, това могат да кажат само онези, които са гледали спектакъла – тук и по света."

От създаването на спектакъла до 2012 година в "Шинел"играеактьорския тандем Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, които заедно със Светлозар Гагов и Майа Петрова, са и създатели на спектакъла. От 2013 година до днес нов творчески тандем в "Шинел" разнася славата на българската култура и театър по света - Нина Димитрова и Стелиан Радев.

За приноса към популяризирането на българския театър по света през 2008 година Съюза на артистите в България присъжда на Театър "Кредо" специална награда "Икар".

През 2009 година Театър "Кредо" е номиниран за европейската награда "Нови театрални реалности", връчвана от Европейската комисия на творци, променили европейския и световен театър със своите иновации в областта на театралното изкуство.

"Шинел" по Н.В. Гогол на Театър Кредо е спектакъл с уникална история. Той е най-дълго играният спектакъл в българския театър и най-аплодираният и награждаван български спектакъл по света в продължение на 30 години. От премиерата на спектакъла на 6 ноември1992 г. на камерната сцена на Младежкия театър в София до днес, спектакълът има над 600 представления, изиграни на 9 езика, на над 200 международни фестивала по света и е отличен с 14 международни награди. Спектакълът е обявен от руската критика за "едно от най-забележителните събития в европейския театър в края на 20 век" и е първият международен гост на световно известните руските театрални награди "Златна маска" (1997). "Шинел" е единственият български спектакъл, игран в Барбикан център, Лондон (2000), където е отличен с 5 звезди от критика на водещи британски издания, между които вестник "Гардиън", който поставя "Шинел" в класацията "Топ 5" нанай-доброто в лондонския театрален афиш по време на двуседмичното гостуване на спектакъла в британската столица. "Шинел" е един от двата спектакъла в историята на българския театър, станали хит на най-големия световен форум на изкуствата – Единбургския фестивал. По изключение от правилото на този мега световен фестивал, "Шинел" е поканен да гостува повторно.

Поканата е отправена лично от директора на "Визитингартс" – британската институция, подкрепяща гостуванията на чуждестранно изкуство на острова. "Визитингартс" подкрепя финансово и двете гостувания на Театър Кредо на фестивала през 1996 и 1997. И при двете си гостувания на Единбургския фестивал, "Шинел" получава максималния брой от 5 звезди на критиката на вестник "Скотсмен" и е в класацията "Топ 20" насп. "Лист" на най-доброто на Единбургскияфестивал. "Шинел" е първият и не рядко единственият български спектакъл в програмата на големи световни фестивали като "Сеул ПерформингАртс Фестивал" (Южна Корея), фестивал НЕТ – Нов европейски театър (Русия), "Киджимуна феста" (Япония), "Сантяго а мил" (Чили), "Балтийски дом" (Русия), "Фигуро" (Белгия), "Реален театър"(Русия), "Тампере"(Финландия) и др.

Юбилейният проект на Театър Кредо "кредО!шинел!" се реализира по програма "Едногодишен грант" на НФК и включва още инициативи за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла "Шинел".

За случващото се през юбилейната година на Театър Кредо следете сайт на театъра https://www.credotheatre.bg/ и
фейсбук страницата на театъра – Credo Theatre – Bulgariahttps://www.facebook.com/credotheatre

Facebook коментари