Събота, 25 Юни 2022 г.

Д-р Боряна Кочева: В Силистренска област от 2010г. до днес са регистрирани 20 инфектирани с вируса на ХИВ

Всяка година в третата неделя от месец май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тази година инициативата премина под мотото ,,ХИВ-помним, действаме, продължаваме". Това каза за Общинско радио-Силистра д-р Боряна Кочева, гл.инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция-Силистра.

"В България денят се отбелязва от 1992г. и има за цел подкрепа на живеещите с ХИВ, информираност на населението за заболяването и премахване на стигмата ХИВ. По данни на МЗ от началото на годината до месец май 2022г. са открити нови 110 ХИВ позитивни лица. От 1986г., когато са започнали изследванията на заболяването, досега са открити 3 831 случая. От новорегистрираните 97% са заразени по сексуален път и 3% след употреба на инжекционни наркотици", посочи д-р Кочева.

В Силистренска област от 2010г. до днес са регистрирани 20 инфектирани с вируса на ХИВ. През миналата година имаме 2 новодиагностицирани случаи, през настоящата година до началото на месец май също са регистрирани 2 пациенти.

Чрез Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН Министерството на здравеопазването осигурява безплатно изследване и лечение на всички позитивни на ХИВ, независимо от техния здравноосигурителен статус.

В страната функционират 12 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ към РЗИ, където освен тестване се извършват и консултации по отношение на заболяването.

"В РЗИ-Силистра няма разкрит такъв кабинет, но ние работим по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. В тази връзка предвид международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН обявихме дните от 11 до 13 май 2022г. за Дни на отворените врати. През този период желаещите да узнаят своя ХИВ статус имаха възможност да посетят РЗИ и да се изследват с бърз тест. Изследвани бяха 12 лица, като резултатите бяха отрицателни. Колеги посетиха общежитието за средношколци ,,Младост" гр. Силистра. На всички бяха предоставени здравно-образователни материали, свързани с предпазване от ХИВ и СПИН", подчерта д-р Кочева.

Ежемесечно обобщаваме и изпращаме в МЗ информация от МДЛ в областта за извършените изследвания за ХИВ. През миналата година в лабораториите от областта са изследвани 358 лица, а през настоящата до месец май 127 лица. Това са основно бременни жени, болни на хемодиализа, медицински специалисти след професионална експозиция, болни по медицински показания и др., сподели главният инспектор в РЗИ.

"През 2021г. организирахме изследването на 44 серумни проби на пациенти от трите болници в областта и 50 серумни проби на персонал и пациенти на отделението по хемодиализа в МБАЛ Силистра. Няма установени положителни резултати. През настоящата година предоставихме безплатно по програмата бързи тестове за ХИВ на МБАЛ Силистра за изследване на пациенти от различни отделения по преценка на лекарските екипи", каза в заключение д-р Боряна Кочева.

Facebook коментари