Четвъртък, 25 Април 2024 г.

Проф. Георги Атанасов: Длъжни сме да знаем хилядолетната история на Силистра

"Вече двадесет години историческият музей в Силистра участва в инициативата на европейската нощ в музеите, навръх празника на музеите у нас. И този път сме се постарали да представим на силистренци десетина презентации, свързани с историята и културно историческото наследство на града", сподели в интервю за Общинското радио-Силистра археологът проф. Георги Атанасов.Той наблегна на фактът че историята на града трябва да се знае и проучва защото градът ни е на практика една историческа забележителност.

"Длъжни сме да знаем историята на града си и земята на която живеем защото Силистра не е град на 200 години, а на хилядолетия, сподели Атанасов. Той сподели, че в археологично отношение последните две години са били доста богат и че силистренските археолози са се натъкнали на поредица от ценни находки, като акцентира върху римската пещ.

"При започването на каквито и да е изкопни работи в града наши специалисти археолози проучват и анализират съответната зона и чак тогава започва да се копае и естествено, ако по време на разкопаването излезе археологичен обект изкопите спират до края на проучвателните дейности на съответния обект", сподели проф. Атанасов. Той отбеляза и факта че продължава дългогодишната традиция в музея в Силистра да гостуват специалисти историци и археолози, които да представят пред силистренци интересни разработки.

Facebook коментари