Петък, 01 Юли 2022 г.

Велика Славова: Сушата може да провали житото, слани "отнесоха" сливите и кайсиите

Засега състоянието на житните посеви е добро, но в действителност времето е доста сушаво, а от януари досега има само 100 мл/кв. м, а доброто количество е поне 200 мл/кв.м, но за съжаление няма дъждове. Засега няма пожълтели есенници, но житните посеви останаха много ниски, съобщи за "Агрозона" Велика Славова, председател на земеделска кооперация "Нива" в силистренското село Иширково. Като причина за това е и студената пролет, която е довела до изоставане в развитието на пшеницата.

При добри дъждове ще се преодолее изоставането и ще има добра реколта от есенниците, убедена е тя. Пролетниците са в добро състояние, поникнали редовно и не чувстват остра нужда от вода. В кооперацията, която се грижи за около 30 000 дка, 8 500 дка са засети с пшеница, има 2500 дка ечемик и 3000 дка рапица. С нея обаче има проблем, от студовете през март, които са достигнали -5 градуса, първите съцветия са опадали, затова там очаквания добив е под 300 кг/дка, дори 250 кг/дка.

Въпреки очакванията за високи изкупни цени при слънчогледа, в кооперация "Нива" не са увеличени много неговите площи, защото стопаните държат на сеитбоорота, който спазват.

Около 5 000 дка царевица, около 6 000 слънчоглед, 1800 дка люцерни, както и 2 000 дка трайни насаждения. От тях половината са кайсии, около 500 дка сливи, по 100 дка череши и праскови. От сланите са засегнати сливите, почти е провалено производството, нямат завръз, при кайсиите също половината градини ще бъдат с много слаба реколта.

Голямо объркване има сред земеделските производители за цената на житото от новата реколта, каза още Велика Славова. Под 600 лв./т обаче цената не бива да падне, заради направените досега разходи и повишените цени на всички консумативи.

Facebook коментари