Сряда, 07 Юни 2023 г.

Силистренски носии и резби са част от изложба в Морж, Швейцария

За първото издание на Празника на танца общината в Морж в Швейцария избра да почете България. В тази връзка групата за народни танци "Бай Ганьо" с ръководител Димитър Богданов организира изложба под надслов "Родова памет". Тя включва български носии и снимки с носии на наши сънародници, направени от фотографа Асен Великов. Изложбата може да бъде разгледана до 15 май.

"Някои от носиите са наследени от бабите ни, други са купувани по събори или по интернет. Мануела Малеева, която е една от основателките на групата, предостави носията, изработена на ръка специално за нея като подарък от жените в с. Рибново тази зима. Виктория Денева ни изпрати от Силистра автентични носии и свои дърворезби", разказва за БТА един от членовете на групата за народни танци Маргарита Борисова.

В празника се включиха още певиците от "Ева Квартет", Александър Селие, синът на Марсел Селие - откривателя на "Мистерията на българските гласове", както и различни български организации в Швейцария.

"С общи усилия и голям ентусиазъм си организирахме една българска седмица. Получи се, защото имахме обща идея - да представим по възможно най-добрия начин България. Да я представим такава, каквато ние я виждаме – многообразна и пъстра, може би малко хаотична и неорганизирана, но талантлива и уникална", коментира Маргарита Борисова.

Групата за народни танци "Бай Ганьо" съществува от 8 години. Членовете й играят хора почти всяка неделя, отбелязват заедно българските празници и участват активно в местния културен живот.

Facebook коментари