Понеделник, 02 Октомври 2023 г.

Петима младежи от Българското дружество за защита на птиците направиха снощи демонстрации с огън в рамките на кампанията "Часът на земята"

Петима младежи от Българското дружество за защита на птиците направиха снощи в Силистра демонстрации с огън в рамките на кампанията "Часът на земята".
Но малцина силистренци откликнаха на призива да изключат осветлението в домовете си за един час.
Не беше изключено осветлението и на сгради в централната част на Силистра, макар че Силистренската община официално подкрепи кампанията.
В кампанията се включи и народната астрономическа обсерватория "Галилео Галилей" в Силистра. Младите астрономи проведоха разяснителна кампания сред свои връстници да убедят семействата си за един час да изключат всички електроуреди в домовете си. В края на април възпитаниците на обсерваторията ще направят и измервания за светлинното замърсяване в Силистра.
В учебните заведения имаше беседи за климатичните промени на планетата.
Според ръководителката на метеорологичната обсерватория в Силистра Нуца Манолова и в Силистренска област се увеличават отклоненията в метеорологичните параметри на климата.
Тя се позовава на водената в обсерваторията статистика, според която средната годишна температура от 2005 до 2010 година се е повишила с 1.2 градуса.
Годишната сума на валежите е над 1000 литра на квадратен метър – два пъти повече от годишната норма.
Коригирани са 18 абсолютни температурни максимуми. Абсолютният максимум от 40.4 градуса е надхвърлен на 23 юли 2007 година на 42.6 градуса.

Facebook коментари