Неделя, 29 Май 2022 г.

Галина Раева: Силистренската библиотека отбелязва Националната Библиотечна Седмица с интересни прояви

Национална библиотечна Седмица се организира от Българската Библиотечно Информационна Асоциация в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България", започна на 9-ти и продължава до 13-ти май. Това съобщи за медиите Галина Раева, вр.изп.длъжността директор на РБ "Партений павлович" Силистра.

Тази година НБС е под надслов "Инвестираме в библиотеките – инвестираме в бъдещето." Целта на 16-то издание на седмицата е да ангажира вниманието на законодателната, изпълнителната и местните власти върху важната роля на библиотеките за съвременното общество.

В обръщението на Българската Библиотечна Асоциация се акцентира върху ролята на библиотеките за развитието на личността и общностите, сподели Раева. Библиотечния сектор в България подпомага отговорно образованието, квалификацията и личностното развитие на българските граждани и влияе върху качеството на живота им, но се нуждае от нови инвестиции, за да отговаря на изискванията на съвременното информационно общество. В библиотеките се предлагат услуги, които са полезни за всеки гражданин и всяка обществена група. Днес, когато за голяма част от обществото личните доходи и работното място са несигурни, библиотеките са призвани да споделят икономическата тежест за осигуряване на информация и литература в подкрепа на образователното, културното и социалното развитие на обществото, каза Раева.

"Регионална библиотека - Силистра отбелязва Националната Библиотечна Седмица с интересни събития. Днес подреждаме чудесната експозиция на НБИВ "100 години специални сбирки на Пловдивската народна библиотека". Показани са 25 табла, които със снимки и текст представят ръкописи, книги, фотографии, списания, сборници, литографии и документи – част от безценното притежание на отдел "Специални сбирки" на НБИВ. Ценните екземпляри са обособени в отделни сбирки. Включени са ръкописи на пергамент и хартия от Х- XIX в., палеотипи, възрожденска литература от 1806-1876, редки и ценни издания, щампи, литографии и гравюри, архивни документи", сподели Галина Раева.
"В рамките на НБС предвиждаме и много събития за детската аудитория на библиотеката. Организираме литературни игри, запознаване на децата с библиотечната професия, ретропътешествие в библиотеката, творческа работилница, в която децата ще изписват буквите от нашата азбука с интересна техника върху камъчета, час на приказките за най-малките. 12 май е обявен за Ден на отворените врати – всеки желаещ може в този ден да си направи едногодишен безплатен абонамент за библиотеката. Библиотечните специалисти изработиха флайери, в които изброяват някои от нашите услуги и в рамките на седмицата ги раздават на гражданите на Силистра. На 11-ти май почитаме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. От 2006 година 11-ти май се чества официално като Ден на библиотекаря. От самото си зараждане в древността библиотеките са оцелели защото в тях са служили всеотдайни личности, които са се посветили на мисията за опазване и пренасяне на знанието за бъдните поколения. Призвание на библиотекарите, освен да бъдат пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството, е да съхраняват националния дух и идентичност. Да бъдеш библиотекар е призвание, кауза, на която са служили поколенията наши предшественици. Библиотеките са вековни институции, които днес приеха модерните технологии и заедно с тях служат на цялото общество. Това е възможно, защото и днес в тях работят можещи, ентусиазирани, вдъхновени личности, допълни Раева.

На 19-ти май в библиотеката ще бъде представена стихосбирката "Ангелско крило" на поетесата от нашия град Мариана Стоянова", каза Раева.
"Ще бъдем домакини на литературна вечер на Клуба на учителите, която е посветена на творчеството на Здравка Евтимова. На 22 май ще се проведе Благотворителния маратон "Чрез спорт към знание" в Дунавския парк. Една чудесна инициатива на Александър Тодоров, която ще се осъществи за пореден път в нашия град и в която се включват много граждани на Силистра , обединявайки се около каузата за обогатяване фондовете на библиотеката.

На 27 май за пръв път ще организираме церемония за обявяване на "Библиотека на годината 2021" и "Библиотекар на годината 2021" за област Силистра. Ще бъдат обявени най-добре работещите библиотекари от всички 78 читалищни библиотеки в област Силистра", посочи Раева.

На днешния празник се обръщам към всички колеги от нашия регион с пожелание за много здраве, лично щастие и успехи във всяко начинание! Честит празник!, каза в заключение Галина Раева.

Facebook коментари