Понеделник, 04 Март 2024 г.

Три годишният Христо Маринов от силистренското село Калипетрово бе най-малкият участник в Десетия национален фестивал на кукерите

Три годишният Христо Маринов от силистренското село Калипетрово бе отличен с награда за най-млад участник на състоялия се в селото Десети национален фестивал на кукерите.
Кукерската група от това село бе отличена с награда и като най-масовата група.
Специалната награда на Силистренската община заслужиха кукерите от силистренското село Професор Иширково, а специалната награда на кметство Калипетрово – черните кукери от тутраканското село Варненци.
Дадени бяха и награди за автентичност на кукерите от с. Стралджа, за костюм – на групата от шуменские квартал "Макак" и за обреден танц – на с. Калипетрово.
Във фестивала участваха повече от 300 кукери от 10 селища на 5 български области. Гостуваха и кукери от румънското село Липница.
Фестивалът завърши с представяне на домакините от с. Калипетрово.
Кукерската традиция е жива в Силистренско.
Традиционни кукерски празници правят жителите на селата Айдемир, Кайнарджа, Професор Иширково и други селища на Крайдунавска Добруджа. Характерни за района са черните кукери от село Варненци.
Според изследване на силистренската неправителствена организация "Свят за всички" за кукерската традиция в Североизточна България обичаят е пренесен от тракийско население, дошло в този край по време на руско-турските войни.
Изпълняваните от кукерите обреди са свързани с трудовата дейност на хората и надеждата им за плодородна година.

Facebook коментари