Вторник, 21 Март 2023 г.

Заради ниската такса небето над Силистра се задръсти

След нахлуването на Русия на територията на Украйна бройката на самолетите които прелитат над България на денонощие достига 2200, като значителна част от тях прелитат над област Силистра.

Самолети от цяла Европа, Близкия и Далечния изток летят над Силистренско, защото полети няма над Украйна, Русия, Беларус и Молдова. Поради това българското въздушно пространство се ползва за полети, които идват от Турция, както и от японски, корейски, китайски и дори виетнамски авиокомпании.

Новото летище в Истанбул натоварва допълнително трафика над страната ни, като прекия път от него към Източна и Западна Европа минава над област Силистра.

Сега в първите дни на войната полетите са били с 40% повече, след това са намалели, но пак увеличението е с 15 - 20 на сто в сравнение с обичайното натоварване. Само за първите 10 дни на април са прелетели допълнително 4589 самолета, което е увеличение с 28,5%. През уикендите броят им на денонощие стига до 2200, а все още не е дошъл пиковият за авиацията летен сезон.

Очаква през лятото трафикът да надмине 3000 самолета на денонощие.

Авиокомпаниите избират българското въздушно пространство и заради въведените от РВД системи за безопасност, разработени мерки за разследвания на събития и добре обучените екипи. С математическо моделиране и анализи въздушното ни пространство е разделено по начин, който позволява пропускането на възможно най-голям трафик

В България са разработени и най-оптималните траектории, за да могат самолетите да летят по най-прекия път България, Румъния, Унгария, Словакия, Молдова са обединили въздушните си пространства. Така от входната точка над България самолет летял директно до словашкото по най-късия път, с което се намалявало и замърсяването на околната среда. България предлагала и конкурентна цена на услугите за управление на въздушния трафик.

Таксовата ни единица е 36 евро, по нея се умножава всеки прелитащ самолет в зависимост от времето на полета, дистанцията и теглото му. Данните показват, че ако се направи сравнение със съседни държави, в Кипър и Гърция има закъснения заради недостатъчен капацитет, а Македония, Сърбия и Румъния имат много по-високи таксови единици.

Facebook коментари