Неделя, 29 Май 2022 г.

Дима Костова: Акушерката е винаги щастлива, когато помогне на една жена да си роди живо и здраво дете

От 1991 г. над 50 държави честват на 5 май Международен ден на акушерката. Акушерка е жена, квалифицирана в оказването на помощ на раждащите жени.

Акушерка е сравнително ново понятие, от времето, когато раждането на децата постепенно се пренася от дома на родилката в болницата.

От 1951 г. денят на родилната помощ в България се чества на 21 януари. През последните години се прави опит той да бъде преместен на 8 януари (нов стил).

"Кандидатствах медицина, не ме приеха и след това реших да се занимавам с това, което съм мечтала и станах акушерка, за което много се радвам, защото акушерката дава живот и е винаги щастлива, когато помогне на една жена, майка да си роди живо и здраво дете". Това каза днес за Общинско радио-Силистра Дима Костова акушерка в Акушеро-гинекологичното отделение на Много профилната болница за активно лечение в Силистра.

"Най-трудното е когато не можеш да помогнеш на жената, защото тя има някакви проблеми, при спонтанните аборти, тъгата при някои жени, които не могат да преодолеят някои неща при раждането. Трудно, е когато някои от жените не слушат, когато искат само секцио, защото било по-лесно, а нормалното раждане си е нормално раждане. Най-голямото щастие за една акушерка е да покаже живо и здраво бебе, което плаче след раждане и сме много щастливи, че сме завършили добре раждането", допълни Костова.

"Искам да посъветвам младите момичета да отидат да учат за акушерки и да го работят, защото ще бъдат много щастливи и ще се радвам, че помагат на бъдещите майки да имат деца, защото е много важно за нас, акушерките да помагаме на жените да усещат, че срещу тях стои акушерка, която се грижи за тях за бебето. Професията ми носи радост. Ще посъветвам бъдещите майки да не четат много в интернет, защото като дойдат на женските консултации, задават много въпроси, които са чели в интернет и не са достоверни. Добре е да слушат и вярват на лекаря и на акушерката, която им води консултацията, защото по този начин се объркват и не е добре интернет проучването, което правят", сподели Костова.

"За една спокойна бременност най-важното е да има доверие на лекаря, да се изпълнява всичко. Относно напълняването и другите въпроси, които ги вълнуват, да не ходят при различни специалисти", каза Костова.

"Пожелавам на всички колежки да са живи и здрави, за да могат да дават живот на бъдещите майки", каза в заключение Дима Костова.

Facebook коментари