Сряда, 07 Юни 2023 г.

Ученици от Тутракан представиха България на конференция на ЮНЕСКО

Първата международна конференция на ЮНЕСКО с тема "Приобщаващо и справедливо образование за всички" е платформа, на която ученици и студенти от цял свят на 29.04. 2022 г. осъществиха онлайн среща с министрите на образованието на държавите-членки на ЮНЕСКО.

Студенти и ученици, участващи в тази симулация, се запознаха с работата и целите на ЮНЕСКО. Придобиха представа за международните проблеми и как работи международната политика.

Първият етап започна с видеоклиповете на делегатите, в които делегациите трябваше да представят себе си и позицията на своята страна по отношение на приобщаващото и справедливо образование. Вторият етап премина с реч придружена от презентация и дискусия. Участие взеха 46 държави от цял свят.

България бе достойно представена от Лидия Тотева и Ния Бранимирова , ученички от 12 а клас в СУ " Христо Ботев " град Тутракан под менторството на г-жа Радка Трифонова.
Целта е чрез преговори, дискусии и дебати да се търсят решения на различни световни проблеми: например правата на човека, икономическото развитие, опазването на околната среда, разоръжаването, както и по-важни въпроси като война и мир.

В края на международната конференция се взе решение да се създаде платформа за обмен на мнения и възгледи на млади хора от цял свят за развитие на толерантно, приятелско общество, основано на познаване и уважение към други култури и принципите на всеобщото равенство.

Модератор на събитието е Гульнара Галимжанова от Казахстан, магистър по образователно лидерство, приобщаващо образование, учител по английски език, учител по глобални перспективи и проектна работа, НИС Кокшетау.
Официални гости
1. Стефания Джанини, помощник генерален директор по образованието в ЮНЕСКО
2. Алия Байсабаева, главен секретар на Националната комисия на Република Казахстан за ЮНЕСКО
3. Нурбек Телешалиев, специалист по образователна програма, ЮНЕСКО в Алмати Клъстер офис
4. Болат Акчулаков, президент на Казахстанската национална федерация на клубовете за ЮНЕСКО

Facebook коментари