Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Кметът Иво Андонов: Имаме един неадекватен финансов министър, който създава хаос

Информация вестник Труд

Случва се най-страшното в момента – заяви кметът на Силистра, трябва да избира дали да товари гражданите, или да не плаща на фирмите. Цялата работа е, защото имаме един неадекватен финансов министър, който създава хаос. Говореше се за едни съкращения, върху които ние направихме бюджетите си, а сега стана друго. Бюджетът ни е 27 млн. лева, от които около 60% е субсидията. В една румънска община като нашата разполагат с около 35 млн. лева. Имаме работещи производства, но това не е достатъчно при тези неясни действия на министъра. Няма да допусна хората да страдат. В момента разглеждам една оферта да получим кредите, за да се оправим някак си.

Общините са на ръба на оцеляването, а 27 от тях са изправени пред фактически фалит. Причината е в орязването на бюджетите им с 15% със задна дата от януари или с 30% от 1 юли. Кметствата, които остават реално без средства, са най-бедните, в чиято хазна постъпват малко местни данъци и такси, а бюджетът им по правило идва основно от държавната субсидия. Те нямат свои имоти, които да продават или отдават под наем.

Ето ги няколко от предложенията за антикризисни мерки които трябва да предприеме общината:
* Вдигане на таксите за детски градини.
* Спиране на започнати процедури по Закона за обществените поръчки за различни проекти по капиталовото строителство.
* Край на инфраструктурните ремонти.
* Намаляване на администрацията и от там съкращаване или забавяне на услуги.
* Всякакви услуги, които гражданинът иска като по-специални - например комисия за разглеждане на жалбата му срещу съсед - ще се плащат от самия него.
* Намаляване на времето за улично осветление, орязване на издръжката на общинските сгради и писане на предупредителни писма до фирмите в стил "Договорът, който сключихме, няма да ви бъде платен".
* Изработване на механизми за принудително събиране на местните налози.

Facebook коментари