Петък, 01 Юли 2022 г.

Катя Кръстанова: В област Силистра е относително малък броя на сигналите за домашно насилие

Относително малък брой сигнали за домашно насилие има в Област Силистра. Това съобщи за БТА психологът Катя Кръстанова от фондация "Анимус". Тя беше в крайдунавския град за работна среща за мониторинг на публичните политики и практики за работа при случаи на домашно насилие в областта. За изработване на мониторинга са били изпратени въпросници до районните съдилища, районните прокуратури, общините, службите за социално подпомагане, доставчиците на социални услуги.

По време на срещата акцент бе поставен върху усилията, полагани от МВР в Силистренска област, в работата при случаи на домашно насилие и оказваната подкрепа на жертвите. От началото на 2020 г. до сега в областта са получени 213 сигнала, като 181 от тях са подадени по телефона, а 29 на място, в Районните управления на МВР.

Статистиката показва, че в Силистренска област само около една десета от сигналите за домашно насилие стигат до искови молби за мерки за защита. Според Кръстева обаче няма нито едно дело, прекратено поради нередности на исковата молба, което говори за добро взаимодействие между институциите. По думите й на други места се случва около 30% да бъдат прекратени заради нередности на исковите молби.

Сред другите добри практики в Силистренско е, че съдът е наясно с динамиката на домашното насилие и не призовава пострадалите към спогодба. Нещо с което не могат да се похвалят съдилищата в София и други населени места, каза още Кръстева.

На територията на област Силистра работи НПО, която предоставя три услуги на жертви на домашно насилие – Кризисен център, Център за консултиране и превенция на домашно насилие и Преходна къща "Резилианс".

Facebook коментари