Неделя, 29 Май 2022 г.

Спортно училище "Дръстър" Силистра е домакин на събитие по програма "Иновации в действие"

В една от залите на Спортно училище "Дръстър", което е единствено по рода си в област Силистра, бе проведено тържество по посрещане на делегации от училища в градовете Пловдив, Търговище и Хисаря, които участват в пореден етап с общ проект по програма "Иновации в действие" с начало през 2019 г. Гости на събитието бяха областният управител Катя Кръстева и нейният заместник Минчо Йорданов.

Директорът на училището домакин Веселин Суров приветства всички гости, изразявайки увереност, че програмата по проекта ще има своето полезно за всички участници съдържание – наблюдения на занятия и демонстрации. Г-жа Кръстева поздрави всички – домакини и гости, с участието в националната програма, даваща възможности за мобилност в учебния процес.

Тя припомни: "Преди повече от сто години Силистра е един от първите градове в България, в които швейцарски учители начело с Луи-Емил Айер поставят началото на физическата култура и спорта у нас". Областният управител пожела успешни и ползотворни дни на гостите в Силистра – град на близо две хиляди години, в който е възможна среща на всяка крачка със следи от 4 различни цивилизации.

. Историци на спорта твърдят, че прословутият призив "Българи! Юнаци!" произлиза от времето, когато е създаден Съюз на българските гимнастически дружества "Юнак", като негов кнръстник също е Луи Айер - герой на България от Първата световна война, чието име днес носи стадионът в Силистра. С представената художествено-творческа програма силистренските спортисти показаха, че са и добри артисти. Дамски дует от специализираното в сферата на изкуствата училище от Пловдив отправи към присъстващите песенен поздрав от извора на българския фолклор.

Facebook коментари