Петък, 01 Юли 2022 г.

Силистренец влиза за две години в затвора за поръчков палеж на автомобил

Наказателен състав на Окръжен съд-Силистра одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура и 36-годишния обвиняем Дениз К. от град Силистра.

Обвиняемият се призна за виновен за това, че на 10.12.2021г. в град Силистра, в съучастие като извършител с неустановено по делото лице /последният действал като подбудител/, е запалил имущество със значителна стойност-лек автомобил марка "Шкода", модел "Фабия", работещо като такси, собственост на Г.Н. от град Силистра, като е имало опасност пожарът да се разпростре върху друг лек автомобил.

Дениз К. се съгласи да му бъде наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 /две/ години, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален строг режим и да заплати направените по делото разноски.

Съдът одобри така постигнатото между страните в производството споразумение, тъй като в този вид не противоречи на закона и морала, и би изпълнило целите на наложеното наказание.

Действащите разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс на Република България предвиждат възможност след приключване на разследването, по предложение на прокурора или на защитника на обвиняемия да бъде постигнато и изготвено споразумение между тях за решаване на делото.
Споразумение не се допуска за тежки умишлени престъпления.
Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда, т.е. съдебният акт е окончателен и не може да бъде обжалван.

Facebook коментари