Четвъртък, 02 Февруари 2023 г.

Силистра на опашката по изградени нови големи апартаменти и къщи

Пловдив се изкачва на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През четвъртото тримесечие на миналата година в област Пловдив са въведени в експлоатация 113 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт, цитирани от "Труд".

София-град остава на второ място със завършени 72 големи къщи и апартаменти, след като през предходното тримесечие заемаше лидерската позиция в класацията.

Област Варна е на трето място с 63 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация. Четвъртото място си поделят област Бургас и София-област с по 30 нови големи жилища. Но в Бургас преобладават 5-стайните нови жилища, а в София-област повече са тези с шест и повече стаи.

На шесто място в класацията е област Перник с 24 нови големи къщи и апартаменти, а на седмо - област Хасково с въведени в експлоатация 18 големи жилища. В още няколко области на страната само за три месеца въведените в експлоатация жилища с поне пет стаи са повече от 10. Това са Сливен (17), Добрич (15), Стара Загора (14) и Пазарджик (13). Това отразява желанието на хората да придобият по-голям дом, често по-близо до природата.

София-град е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в експлоатация са въведени 2173 апартаменти и къщи. На второ място е област Варна, която оглавяваше класацията през предходното тримесечие. В морската столица са завършени 1186 жилища. Третото място е за област Пловдив с 460 въведени в експлоатация къщи и апартаменти.

Челната петица се допълва от Благоевград и Стара Загора, където въведените в експлоатация през тримесечието жилища са съответно 435 и 354. След това в класацията са Бургас (330), Кърджали (229), Перник (217) и София-област (133). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат и в района около София.

Столицата е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в област Видин през тримесечието не е въведено в експлоатация нито едно ново жилище, а в областите Силистра и Монтана те са съответно 7 и 9 броя. В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ.

В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 62, а в Северния централен район - 253. Докато само в Североизточния район новите домове са 1434, което е над четири пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно, като за три месеца са въведени в експлоатация 2973 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените тристайни жилища са 2110, като те отстъпват на двустайните, които са малко повече.

Тристайните жилища са 32,8% от всички излезли на пазара през тримесечието, а двустайните са 2697 и имат дял от 41,9%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 704 и са доста повече от едностайните, които са 413.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е 1329, а новопостроените жилища в тях са 6430. Спрямо същия период на предходната година новите сгради са с 401 повече, или с 43,2%, а жилищата в тях нарастват с 2121, или с 49,2%.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 76,3%, с тухлена - 20,5%, с друга - 2,4%, а с панелна - 0,8%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (73,9%), следвани от жилищните кооперации (18,7%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените къщи, жилищни кооперации и вили.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 618,4 хил. кв. м, или с 48,5% повече в сравнение със същия период на предходната година, а жилищната им площ достига 492,1 хил. кв. метра, което е ръст с 53,7% на годишна база.

Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 96,6 кв. м на 96,2 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Монтана - 208,9 кв. м, и Габрово - 192,2 кв. м, а най-малка - в областите Враца - 52,3 кв. м, и Благоевград - 67,9 кв. метра. За Силистра средната полезна площ на едно новопостроено жилище е 127,8 кв.м.

Facebook коментари