Неделя, 29 Май 2022 г.

Съседите на Силистра предлагат логистичен коридор, който да я заобиколи

Съседите на област Силистра предлагат нов логистичен коридор, който да я заобиколи.

Това става ясно след първото заседание на работната група за ускорено икономическо развитие на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Русе, където е било предложено да се създаде нов логистичен коридор на България: Азия – Варна – Шумен – Разград – Русе – Централна Европа.

Идеята е на "Логистичен и реекспортен хъб за Централна и Източна Европа – Bulgarian Gateway". Планира се изграждане на модерни индустриални зони в областите, където липсват, както и разширяване на вече съществуващи индустриални зони.

Целта на проекта е да се пренасочат през България част от съществуващите и бъдещите международните търговски потоци от Азия и Близкия Изток към Централна и Източна Европа.

Планира се също изграждане на Европейски експоцентър в Белослав до Фериботен комплекс – Варна, в който всички области от Североизточна България да имат постоянни тематични павилиони, в които местният бизнес да излага продуктите си и да се сключват сделки с купувачи и инвеститори.

Областният управител на Шумен Владимир Йолов отправи покана към участниците първата работна среща да се проведе през май в Шумен, тъй като в града вече функционира Индустриален парк.

Facebook коментари