Неделя, 03 Юли 2022 г.

За Великден 20 лева ще струва агнешкото от производител в Силистренско

За Великден агнешкото в Силистренско ще е на цена от 20 лева, от производител. И макар мнозина да ликвидират стадата си или да намаляват броя на отглежданите животни, овцевъди твърдят, че въпреки покачването на цените, българинът предпочита за празниците да сложи на трапезата месо с доказано качество.

Голям процент от приготвените за клане агнета са вече капарирани.

10 лв. на килограм живо тегло и 20 лв. – трупно е цената на агнешкото тази година, на която фермери от Силистренско предлагат стоката си за Великденските празници.

Винаги цената за този, който продава, е ниска, а за този, който купува, е висока, коментира Никола Узунов от село Калипетрово.

Ниската цена на внесените отвън агнета той обяснява със субсидиите, които получават колегите му зад граница, но качеството на българската стока, няма аналог.

Проблем е и липсата на работна ръка, както във всички други сектори у нас, коментира още Никола Узунов.

И у нас овцевъдите получават субсидии, но има много условности, коментира Пламен Панайотов, чиято ферма е съвсем близко до Силистра.

От тази криза за работна ръка в животновъдството страда и Пламен Панайотов, който от 200 глави е намалил броя на животните до 70. Трудно се гледат, сподели още той.

Произвел е стотина агнета, като 70 ще са за Великденската трапеза, а останалите за "ремонт" на стадото. И той споделя впечатлението, че хората предпочитат да си купят агнешко от фермите. И неговата цена е същата, като обявената от колегата му Никола Узунов – 10 лева на килограм за живо тегло. Цена калкулирана на база цената на фуражите, с които храни животните си.

Повече по темата във видеото на Любомир Добрев.

Facebook коментари