Събота, 25 Юни 2022 г.

Натовски разузнавателен самолет прелетя над три общини в област Силистра

Тази вечер около 20:00 часа над три общини в област Силистра - Тутракан, Ситово и Главиница прелетя специализирания военен самолет на НАТО за разузнаване Boeing E-3 Sentry. Това показват данни от платформата за следене на самолети Flightradar24.

Откритите данни показват, че самолетът е летял на височина 9500 метра със скорост от 740 км/час.

Самолетът Boeing Е-3 Sentry, осигурява далечно радарно откриване, управление и комуникация на далечни разстояния.

Той е разработен още през 60-те години на миналия век. Оттогава в страните от НАТО той се превърна в основно средство за контрол на действията на бойната авиация. Този самолет бележи истински пробив в стратегията и тактиката на въздушната война.

По време на работа радарната антена се върти със скорост до 6 оборота в минута, осигурявайки движението на лъча в кръг. Работните места на операторите на радарите са разположени през кабината на три реда. Зад тях е пунктът на контролера. В носа е екипажът, авиониката и компютърният оператор. До опашната част се намира отделението за бортинженер, а в самата опашка има кухня и места за почивка. E-3 обикновено се зарежда с гориво по време на полет. Продължителността на полета без зареждане е 11 часа, а със зареждане - до 18. Екипажът се състои от 20 души, 16 от които са технически специалисти.

Самолетът с позивна NATO11 е излетял тази сутрин от летището до турския град Коня и цял ден летя над съседна Румъния.

Facebook коментари