Вторник, 05 Юли 2022 г.

Силистренският театър с програма от бутикови представления с каузи

Поради непредвидени обстоятелства програмата на силистренския драматично-куклен театър е променена от 19 април до 5 май тази година, съобщи директорът на културната институция Златина Станева.

"В този период Храмът на Мелпомена в дунавския град ще предложи на своите зрители и най-новата си инициатива, която ще премине под мотото: "Театрален салон на камерните спектакли".

"Идеята за организиране на театрален салон на камерните спектакли е в периода 19 април – 5 май възникна спонтанно от целия екип на театъра. В театралната гилдия ние ги наричаме бутикови. Представления, които са изключително идентични с различни проблеми на различни социални прослойки на обществото. Те не са от комедийния жанр. Хората не биват да очакват смях и разтоварване. Това са представления, в които всеки трябва да може да мобилизира мисловната си дейност, да положи интелектуални усилия, за да възприеме проблема", допълни Станева.

По думите й това са представления, които обхващат проблема с домашното насилие над жени. Проблемът с домашното насилие над деца е показан в "Хлапачката от 12-я етаж". Спектакълът "Емигрантска мечта" представя духовните терзания на емигранта. Спектакълът "46 крачки" е едно представление за взаимоотношения в театралните среди. Напълно реалистична с картината в театралния живот, в театралното кафене.

Новият момент в репертоара на театъра е моноспектакълът на актрисата Тезджан Ферад – "Прегръдката на ангела" – проблемът с домашното насилие.
"Хубаво е хората, които обичат театъра. Хората, които искат да мислят, да съпреживеят проблемите на всеки от нас, да заповядат. Обещаваме, въпреки че няма да има смях до сълзи, те ще излязат от театралната зала впечатлени и развълнувани. Думата бутикови, означава некомерсиални спектакли, те не са за широката аудитория. Спектаклите целят да възпитават зрителя да мисли аналитично и да си вземе поука от това, което на героите им се случва. В скоро време продължаваме с репетиции на "Болен здрав носи", на "Чудо" и на 1 юни трябва да започне работата румънския режисьор Кристиян Джордж, спектакълът "Търси се нов клоун", каза в заключение Златина Станева.

Facebook коментари