Неделя, 03 Юли 2022 г.

Протестиращи затвориха за 30 минути кръговото кръстовище към Дунав мост на пътя Силистра-Русе.

Хората от съседния на Русе град Мартен затвориха за 30 минути кръговото кръстовище към Дунав мост на пътя Силистра-Русе, съобщава русенския сайт dunavmost.com.

Протестиращите настояват тежкотоварните камиони да изчакват за границата на друго място, а не на пътя от Мартен към Русе. Заради тапите хората не могат да стигнат до работа или до вкъщи и чакат с часове в задръствания. Към недоволните се присъединиха и жители на Сандрово, заедно с кмета Георги Пенков.

"Това е проблем не само на Мартен, но и на Сандрово, и на Индустриалната зона, и на пътуващите по Силистра-Русе. Нееднократно сме събирали и подписки, искаме тировете да не възпрепятстват нормалното преминаване. Бил съм свидетел как линейки не могат да преминат, защото са в тапа", сподели кметът на Мартен Димо Тонев, предава Русе Медиа.

В момента опашката отново е Русе-Мартен и Мартен-Русе, въпреки взетите от властите мерки – забраната да се спира между двете кръгови кръстовища при Дунав мост и Свободна зона. Според протестиращите мярката почиващите камиони да излизат от опашката е абсолютно невъзможна. "Няма как да извадите камион от опашката и после пак да се реди на нея. Мартен иска да пътува спокойно, без ексцесии, без инфарктни ситуации по пътя. Ако държавата не ни помогне, ще се принудим да си поискаме такса мост да остава в Русе, тъй като тези камиони тъпчат пътната инфраструктура на русенска община. Този път вече е с коловози от 30-40 см в дясна лента", коментира Елка Недкова.

Въпреки обещанията на властите отпреди година, до момента все още няма нито буферен паркинг, нито фериботна връзка. Областният управител Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков дойдоха на място, за да разговарят с протестиращите. Анатоли Станев сподели, че се очаква в следващите дни най-после да заработи и третият кантар в Гюргево, което ще усили пропускателната възможност на пункта.

Кметът Пенчо Милков заяви, че подкрепя изцяло исканията на мартенчани. Той определи проблема с камионите като нетърпим и е необходимо общината да получава по-голямо съдействие от държавата и финансиране от таксите на Дунав мост.

Кметът съобщи още, че вече има изготвен ПУП за обект общински паркинг, който да започне да приема тирове. "Държавата трябва да задържа камионите по области, и тук да идва регулиран трафик, а не да се струпват. Дори ро-ро терминалът да се отвори, без наличие на буферен паркинг и организация, опашката ще остане, тъй като там ще минават 200 камиона на ден. Затова чрез тол системата трябва да се пропускат регулирано към Русе, а не да идват всички тук", коментира още кметът.

видео: Русе Медиа

Facebook коментари