Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Д-р Маргарита Къцаркова: Не само храненето оказва влияние на излишните килограми

"Захарният диабет уврежда съдовата стена, особено които имат усложнения, тези, които нямат добър гликемичен контрол. Когато гликемичния контрол е добър и останалите органи работят нормално, тогава вече по-лесно изкарват ковида и всякакви други инфекции. Ковидът беше особено тежка инфекция, особено при хора с диабети, инфаркти, инсулти, тъй като самата болест допълнително уврежда всички органи". Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра ендокринологът д-р Маргарита Къцаркова.

"Не само храненето оказва влияние относно излишните килограми. Количеството и храната, които подбираме е определящо в менюто си. Има и много болести, които също влияят. Ниската функция на щитовидната жлеза, това че хората са по-възрастни и по-бавно подвижни, ранния климакс също качва килограмите. Храненето с високо въглехидратни храни, с трансмазнини. Трябва много да се съобразяваме и да си дозираме храненето. Балансираното хранене е най-добро, стига да можем да го регулираме и да си доставяме съответните храни", допълни д-р Къцаркова.

"Хубаво е да се ходи на профилактични прегледи, защото прави впечатление, че сред младото поколение също има хора с наднормено тегло. Особено с тази консумация на чипсове, бургери и пици, не трябва да се консумира тази група храни. Младите са малко подвижни", посочи д-р Къцаркова.
По думите на специалиста има пациенти, които желая да им разпише хранителен режим, които изключително много внимават при храненето, поддържат съответен двигателен режим и доста намаляват теглото. Диетата не е за предпочитане, защото след това теглото отново се качва.
"Месата трябва да строго ограничени. Мазните меса не са за предпочитане, месото трябва да е малко като количество. Супите по-добре да са безмесни - зеленчукови. Плодовете трябва да не са под формата на смутита и като сокове, а да са като плод", уточни д-р Къцаркова.

"Хипергликемията е висока кръвна захар, която обикновено е след нахранване. Опасна е, защото самата хипергликемия, като такава увеличава оксидативния стрес. Оксидативният стрес унищожава съдовата стена, нервните окончания и изобщо предизвиква много усложнения на диабета, от рода на инфаркти, инсулти. Хипогликемията е също тежко състояние. Не трябва да допускаме хипогликемия, тя се появява у хора с наднормено тегло, тъй като те имат периферна инсулинова резистентност. Те имат собствена инсулинова секреция, но нямат рецептори в периферията да се усвои този инсулин, който като количество е повече. Те започват безконтролно да се хранят. Не трябва да се консумират сладкиши, теста, шоколади в голямо количество", каза д-р Къцаркова.

"Пролетната умора се дължи, защото зимата консумираме по-малко плодове и зеленчуци. Добре е да консумираме плодовете, които се произвеждат в района", допълни специалистът.

"Съветът ми е всичко да бъде умерено, защото животът е много кратък и да не си го скъсяваме допълнително ние самите", каза в заключение д-р Маргарита Къцаркова.

Facebook коментари