Петък, 01 Юли 2022 г.

Заместник областният управител на Силистра участва в заседание на Съвместната българо-румънска земеделска комисия

Заместник областният управител на Силистра Минчо Йорданов участва в заседание на Съвместната българо-румънска земеделска комисия.

По време на срещата, в която участваха и фермери от Северна България, бе представена дейността на една от най-големите ферми за крави от породата "Черен Ангус". Стопанството се намира в община Сингурени и там се отглеждат над 220 крави по изцяло природосъобразен начин. Фермата е изградена с частни средства, а през миналата година е получила финансиране от Европейски съюз. Предстои да бъде пусната в експлоатация и изключително модерна кланица, отговаряща на всички ветеринарно-медицински стандарти.

Днес бе подновено и споразумението за сътрудничество между Областната дирекция по безопасност на храните в Русе и Дирекцията за ветеринарно-санитарна помощ и безопасност на храните в Гюргево. Освен че двете институции ще обменят информация постоянно, то те ще си помагат и при реализирането на различни проекти, насочени най-вече към повишаването на биосигурността.

Инициативата се реализира със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева. В срещата от българска страна участваха още областните управители на Русе и Разград Анатоли Станев и д-р Деян Димитров, директорът на Областна дирекция "Земеделие" в Русе Борислава Братоева и изпълняващата длъжността директор на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" Емилия Христова, както и представители на Областната дирекция по безопасност на храните и Националната служба за съвети в земеделието.

От румънска страна заседанието бе водено от председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну и неговият заместник Елисабета Михалча. На срещата присъстваха и представители на румънските институции, имащи отношение по въпросите, свързани със земеделието.

Facebook коментари