Неделя, 25 Февруари 2024 г.

Даниела Стоянова: Не е срамно да ходиш на психолог или на психотерапевт

"Тенденцията е такава, че през последните две години нарасна броя на депресивните състояния, най-вероятно и ковид допринесе за всичко това. Извън ковид се увеличава броя на хората с психоемоционални проблеми". Това каза на 4 април, когато се отбелязва Национален ден на психолога, в интервю за Общинско радио-Силистра психотерапевтът Даниела Стоянова.

Проблемите, които притесняват повечето от нас са свързани с тревожностни преживявания в социалното функциониране – увеличи се броя на хипохондриите, т.е хората със страх за собственото здраве, придружени с т.нар паник-атаки, т.е повишени нереални страхове. Има 1% хора, които имат проблеми с решаването на ежедневните си проблеми и идеята за бъдещето, как а се справят с бъдещите проблеми, които възникват евентуални, подчерта Стоянова.

По думите на психотерапевта повечето хора, които посещават кабинета са готови за промяна.

"Има малък процент хора, които идват в кабинета, те са насочени от близки, които нямат лично усещане, че нещо трябва да променят във функционирането си, но по-голямата част идват с идеята да направят промени и това е хубаво, защото терапевтичния процес е двустранен процес. Там активно трябва да участва и човека. Винаги го казвам на хората, че това трябва да е вътрешно усещане, а не те да бъдат пасивни в работата и да чакат някой да ги промени. Няма общи правила за това как правилно да живеем", уточни Стоянова.

"Медикаментозното лечение е част от работата с психоемоционалните проблеми. Има състояния, които налагат медикаментозно лечение, напр. едно биполярно афективно разтройство или част от личностовите разтройства. Много тежките тревожни състояния, които са придружени с психотични елементи. Като цяло голям процент от психоемоционалните проблеми могат да се решат и без намесата на медикаменти, тогава се използва личния ресурс на човека и съответно нещата се движат по-динамично", допълни Стоянова.

"Причините за вкопчването в човека до нас имат друга компонента, крият се едни екзистенциални страхове, като страха от самота. Страхът да останеш сам без партньор. Вкопчването прави картината още по-сложна и по-тежка за човека, защото партньора трудно може да издържи едно такова поведение. Ревността е свързана с това, ние да не вярваме на себе си и съответно на никой друг. Любовта и партньорството предполага даването на свобода. Партньорството не означава, че ние навсякъде трябва да сме заедно", посочи психотерапевта.

"Да си сам не означава да си самотен и е въпрос на личен избор. Човек, който е излязъл от дългогодишна тежка връзка, предпочита да остане сам. Такива хора, обикновено разчитат на неангажиращи връзки за удоволствие, релакс, партньори за пътувания, почивки и това ги кара да се чувстват добре", каза още Стоянова.

"Няма човек, който няма страхове. Въпросът е в какви нива са тези страхове. Ако са в едни приемливи граници страховете, те не пречат на ежедневното ни функциониране, но вече ако ескалират извън тези относително нормални нива, вее там създава проблем в отношенията в социалния свят, отношенията с другите хора", сподели Стоянова.

"Когото пациентите благодарят, това е най-сладкият момент. Когато приключваме работата сдаден човек. Тогава удовлетворението, че сме си свършили работата и е имало смисъл целия процес. Да, повечето хора благодарят, защото се чувства по-добре. Да си чувствителен е плюс. Чувствителните хора са по-емпатийни, разбиращи другите, по-отговорни и те правят светът по-добър", сподели Стоянова.

"Искам да поздравя всички колеги за днешния празник, да им пожелая здраве и сили да се справят с предизвикателната ни професия. Да имат удовлетвореност от работата и все повече доволни клиенти. За хората, искам да им кажа, че не е срамно да ходиш на психолог или на психотерапевт. Начинът, по който живеем го изисква това. По-добре навреме да се обърнете към такъв специалист, за да си решите проблемите, от колкото да чакате те да се наслагват и после да е нужно още по-дълго време, каза в заключение Даниела Стоянова.

Facebook коментари