Неделя, 03 Юли 2022 г.

Доайенът на силистренските художници с юбилейна изложба

Доайенът на силистренските художници с поредна изложба (до 2015 г. - 23 самостоятелни), този път юбилейна, съобщава ВЕРСИНАЖ.

Художествена галерия Силистра - 30 март 2022 г., начало - 17 ч.: Юбилейна изложба на художника Георги Куртев. В началото на месеца той навърши 90 години. В момента е доайен на Дружество на художниците - Силистра, което е към СБХ, създадено през 1965 г. с него като съосновател и пръв член (заедно с Йордан Маринов, Никола Ковачев, Бедиг Бедросян и други), както и пръв председател на Художествения му съвет.

През 1950 г. Куртев завършва гимназия в Силистра, а през 1957 година - Художествената академия в София (специалност "Керамика"). Вече 65 години работи в крайдунавския град. Учителствал е в няколко основни училище в града ни, както и в Педагогическото училище в Силистра. Ръководил е школи по изобразително изкуство към Народно читалище "Доростол".

От 1965 г. до 1992 г. е художник моделиер по керамика в някогашния гранд Промишлен комбинат "Камъшит". Носител е на наградата "Златни ръце" от Международен мострен панаир в Пловдив.

Участвал е в редица градски, окръжни/областни, зонални и национални художествени изложби с живопис и керамика, организирани от СБХ в София, Варна, Добрич, Търговище, Смолян, Плевен ("Малък формат"), Русе и др.

Facebook коментари