Вторник, 05 Март 2024 г.

Проф. Донка Байкова: Всеки сезон има своя начин на хранене

Проф. Донка Байкова, един от най големите авторитети в областта на здравословното хранене и диетотерапията на болестите у нас, споделя че начина на хранене трябва да е съобразен с всеки сезон от годината.

"Зимата отмина и е се сещаме за по леките храни, като че ли отмина желанието ни да консумираме по мазни храни от пръжки, наденици и суджуци, както и ястия приготвени с шарено свинско месо, кисело зеле, туршиите също привършиха, сподели в интервю за Общинско радио-Силистра проф. Байкова и допълни, че предстоят великденските празници, но те няма да се отразят пагубно, защото освен всичко друго, стоките свързани с празника са доста скъпи.

"Ние българите обикновено ядем всякакви видов миш-маши, млечни продукти, миксирани с яйца и много листни зеленчуци. Длъжни сме да повишим употребата на плодове и зеленчуци по всякаква форма. През последните години експертните препоръки са да номинират зеленчуците в менюто ни за сметка на по малките количества плодове заради, захарите и по високите калории на плодовете", сподели Донка Байкова.

Байкова споделя, че 40 милилитра течности на килограм телесно тегло трябва да бъдат поглъщани. Не бива да се допуска обезводняване и дехидратация на организма.

Проф. Байкова изрично препоръча да се храним здравословно и да следим процесите в организма, свързани с храненето.

Facebook коментари