Сряда, 05 Октомври 2022 г.

"Стани богат" задал въпрос на силистренката Румяна без верен отговор

Какъв е максималният брой точки, който може да постигне състезателят по снукър с едно излизане на масата?

Отговор А: 100
Отговор B: 114
Отговор C: 147
Отговор D: 200

Вчера вечерта родената в Силистра Румяна Калудева използва жокер "Обади се на приятел" на въпроса оценен за 2000 лв., тя маркира отговор "С" - 147...

В крайна сметка водещият обяви, че това е верният отговор и играта продължи!

Защо в този въпрос няма верен отговор?

147 е максималният брейк, който един играч може да направи при СТАНДАРТНА ситуация. Или иначе казано - 15 червени топки (15 точки) + 15 черни топки (105 точки) + жълта топка (2 т.) + зелена топка (3 т.) + кафява топка (4 т.) + синя топка (5 т.) + розова топка (6 т.) + черна топка (7 т.). Сборът наистина е равен на 147, НО... В правилата на снукъра съществува понятието "фрий бол"!

Това е ситуация, при която противникът е направил фал и е обявен "фрий бол", т.е. играчът може да посочи която и да е измежду жълтата, зелената, кафявата, синята, розовата или черната топки и да я "обяви" за 'червена'. За вкарването на тази 'червена' топка той получава 1 точка и след това е длъжен да направи традиционната комбинация с жълта, зелена, кафява, синя, розова или черна топка... По този начин от масата за снукър могат да бъдат "измъкнати" допълнителни точки, а при условие, че комбинацията е извършена с черна топка, допълнителните точки стават 8 (1+7). При идеално стечение на обстоятелствата, а именно - този "фрий бол" да бъде отсъден в началото на партията, когато все още не е вкарана нито една топка, максималният брейк с едно посещение на масата може да достигне 155 точки! (147 + тези 8 от "фрий бол").

До този момент никога не се е случвало играч да направи брейк от 155 точки в официален мач, но това не означава, че правилата на играта не го позволят, а просто, че подобни ситуации възникват прекалено рядко в този спорт.

Eто и една компютърна симулация, която показва нагледно как могат да бъдат реализирани тези 155 точки - на ВИДЕОТО.

Facebook коментари