Четвъртък, 30 Юни 2022 г.

Дуловчани посрещнаха Първа пролет с танци

С много емоция и истинско пролетно настроение жители на града посрещнаха настъпващата Първа пролет. Това стана с усмивки и много танци базирани на автентичните хора. Поводът беше, че на 19 март 2022 г. Диана и Джейлян Демиреви гостуваха на първата хоротека в гр. Дулово, организирана от Клуб "Пендари" към НЧ "Бялата лястовица – 2018".

Хоротеката започна с открит урок, в който харизматичният Джейлян Демирев ни научи на три автентични хора. Със своята непринуденост и неоспорим професионализъм, той успя да зарази всички присъстващи, да ги накара да се усмихнат и да се забавляват. Нестихващата енергия и невероятно чувство за хумор са запазената марка на Демирев, с която той завладява всички около него-споделя Мариана Маринова, председател на читалището.

Първата и уникална за града ни хоротека събра танцьори от различни клубове, хора, тепърва докосващи се до фолклора, деца и възрастни, любители, самодейци. Вдъхна плам в мнозина, възроди стари традиции. Веселие, характерно само за танцуването на български народни танци, превърна вечерта в незабравимо преживяване. Ние, от ТС "Пендари", целим възраждане, обогатяване и поддържане на българщината и обещаваме да превърнем тези хоротеки в традиция!-допълва Мариана Маринова.

Джейлян Демирев е бивш главен художествен ръководител и хореограф на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" – Плевен, а по-късно създател и ръководител на Клуб "Северняците", където се изучават и представят само автентични хора. На 24 май 2018 г. клубът изиграва 65 автентични хора, с които кандидатства за "Книгата за рекорди на Гинес".

Джейлян Демирев е преподавал в Англия, Израел, Канада, Полша, Белгия, Германия и др. Организатор е на Националния фолклорен фестивал "Любимото ми хорце", който тази 2022 година ще се проведе на 4 юни в местността "Кайлъка", гр. Плевен.

Ваня Петрова

Facebook коментари