Петък, 01 Юли 2022 г.

Областният управител посети Кризисния център в Силистра

Областният управител на Силистра посети Кризисния център за защита на жени и деца от насилие - един от първите у нас, сред общо 12 в страната.

Областният управител Катя Кръстева и нейният заместник Минчо Йорданов посетиха Кризисния център в Силистра, както и Преходна къща "Резилианс" (името е свързано с подход в социалната работа в България, въведен от Институт по социални дейности и практики ), в която завършва проект за монтаж на газова инсталация. В момента в обекта, обслужван от ЖС "Екатерина Каравелова", са настанени две майки с шест деца и още една жена.

Представителите на държавната власт се запознаха с условията, както и с проектите, осъществявани по държавна линия с различни министерества. На срещата присъстваха председателят на организацията инж. Христина Георгиева и Галя Иванова - юрист в Сдружението.

Към него има и Консултативен център за извършители и за жертви на насилие. Миналата година по редложение на Областна администрация Женското сдружение бе наградено от Държавна агенция за закрила на детето за проекта си "Подари компютър на дете", който продължава и понастоящем.

Междувременно Фондация "Ангели за България/Angels for Bulgaria" в профила си във Фейсбук написа: "Кризисният център за лица обект на домашно насилие и трафик на хора в град Силистра, ръководен от Женско сдружение "Екатерина Каравелова", има нужда от нашата помощ, за да подобри условията на предстой на пострадалите. Центърът се нуждае от готварска печка на ток и газ, сушилня, климатик, хранителни продукти, перилни и санитарни материали. Нека им помогнем!".

В България има едва 12 кризисни центъра за жени и деца, пострадали от насилие. Повечето центрове се управляват от НПО организации, някои от които работят с делигиран държавен бюджет, оказващ се недостатъчен да покрие нуждите. "Ангели за България" е регистрирана във Великобритания благотворителна организация, чиято амбиция е да обедини живеещи в чужбина българи в мисията да помагат на нуждаещи се сънародници в България.

Facebook коментари