Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Френски изтребители ще летят в небето над Силистра

От НАТО съобщиха, че самолетоносачът "Шарл де Гол" ще пази България и Румъния.

"Шарл де Гол", единственият ядрен самолетоносач извън американските, който преди десетина дни отплава от Кипър с бойната си група, започна нова мисия на НАТО, включваща въздушни патрули над България, Румъния и черноморските им крайбрежия, съобщи алиансът.

Така в Източното Средиземномория заради напрежението, създадено от руското нападение срещу Украйна, са разположени два ядрени самолетоносача – първият е "Хари Труман", с който френският е интегриран в момента.

Според съобщението от Рамщайн мисията "Клемансо 22" на групата около "Шарл де Гол" ще продължи до април с новата задача. В нея различни самолети, сред които и изтребители Rafale M (най-модерният вариант F3R) помагат за подсиленото патрулиране (Air Policing and Vigilance) в румънското и българското небе, особено по черноморското крайбрежие. Освен това се използват и френски военноморски самолети за ранно предупреждение E-2C Hawkeye.

НАТО има над 130 самолета, които активно защитават съюзническото въздушно пространство с денощни патрули по източните граници на алианса.

"Шарл де Гол" остана в централната част на Средиземно море и не навлезе в Егейско море, защото се смята, че в него има твърде много острови и оживен морски трафик, за да изпълнява той мисията си достатъчно ефективно.

Изданието Naval News цитира говорител на ВМФ на Франция, според когото всеки ден от борда му излитат 3 бойни патрула от по два самолета Rafale M, което е почти 24-часово присъствие в небето. За това им помагат и летящи цистерни на НАТО за зареждане по време на полет. Към дневния полет на E-2C Hawkeye понякога се включват и два Breguet Atlantique 2 (ATL2) за морско патрулиране, базирани в Кипър.

Facebook коментари